open-navfaktor-logo
search
Banja Luka i Prijedor
Međunarodna akcija "Zajam": Pretresi na deset lokacija zbog višemilionskog kriminala
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije, realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva "Zajam" u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.
03.03.2021. u 13:13
get url
text

U toku su pretresi na osam lokacija na području Banje Luka i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela zloupotreba položaja ili povjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima nezakonito postupanje u privrednom poslovanju Krivičnog zakonika RS-a.

- Pretresi lokacija vrše se kod osoba D. Đ., Z. S., L. Z., J. S., E. V., B. S., T. S. D., Ž. B. i jednog privirednog društva u Banjoj Luci. Navedene osobe se sumnjiče da su krivična djela izvršile na području Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona eura - saopćeno je danas iz MUP-a RS-a.

Kako Faktor nezvanično saznaje, šteta se procjenjuje na čak 12 miliona eura.

Među uhapšenima su tri muškarca i pet žena, a pretreseno je privredno društvo "Moj pravnik".

Akcija je nastavak istrage u vezi sa djelima za koje je sumnjiči državljanin Slovenije Rok Snežič, a koji je od sigurnosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje.

Sumnja se da je posredstvom njega, entitet Republika Srpska postao offshore destinacija, te da su Slovenci u Banjoj Luci otvorili na desetke fantomskih firmi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.