open-navfaktor-logo
search
Pranje novca
Međunarodna akcija: SIPA pretresala, blokirani računi s 400.000 KM
U operaciji učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja. Tužilac Tužilaštva BiH, nalazi se u Den Haagu, gdje sa kolegama iz Eurojusta koordinira istražne aktivnosti
09.07.2019. u 13:48
get url
text

Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina) a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja. 

Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Holandiji, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinitelja kaznenih djela. Osobe koje su predmet operacije u BiH, osumnjičene su za krivično djelo pranja novca iz članka 209. KZ BiH.

Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400 000 KM, saopćilo je Tužilaštvo BiH, koje je sa kolegama iz EU putem Eurojusta, kao nositelja aktivnosti, učestvovalo u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, tužilaštvo će moći dati više informacija i detalja.

Iz SIPA-e su saopćili da su njihovi službenici jutros započeli s realizacijom međunarodne operativne akcije kodnog naziva "Balkanski kartel". Akcija se izvodi po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a istraga se vodi protiv dva fizička i jednog pravnog lica.

U toku su pretresi stambenog objekta, pomoćnih objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji, na području Mrkonjić Grada zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičena lica u tom predmetu počinila krivično djelo pranje novca, saopćeno je iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.