open-navfaktor-logo
search
Finansije
Međunarodna agencija S&P zadržala kreditni rejting BiH
Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) je 30. aprila ove godine objavila vanrednu procjenu kreditnog rejtinga BiH, koju provodi za većinu zemalja zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19. U odnosu na redovnu procjenu sa početka marta, zadržan je rejting "B", dok su izgledi izmijenjeni sa pozitivnih na stabilne.
04.05.2020. u 17:23
get url
text
get url
text

Imajući u vidu globalni karakter pandemije, kao i izazove koje predstavlja za zdravstvene, ekonomske i finansijske sisteme u okruženju i svijetu, zadržavanje rejtinga i ovakvi izgledi znače da se očekuje kako će mjere koje se poduzimaju u BiH doprinijeti znatnom ublažavanju negativnih efekata pandemije.

Prema mišljenju analitičara ove agencije, globalna pandemija koju je uzrokovao Covid-19 odrazit će se na ekonomiju BiH, direktno i kroz vanjskotrgovinske kanale. S&P očekuje da će realni GDP u 2020. godini biti smanjen za pet posto, te da će fiskalni i vanjski izgledi BiH također biti pogoršani. Ekonomski oporavak se očekuje u 2021. godini.

Rejting bi u narednih 12 mjeseci mogao biti i povećan, ukoliko ekonomski oporavak bude i snažniji, ili brži od očekivanog, i ukoliko se poboljša ozračje u kojem se donose domaće politike. Prvenstveno, bilo bi poželjno vidjeti manje konfrontirajuće politike, i politike bazirane na konsenzusu, koje su orjentisane ka strukturalnim reformama i snažnijoj podršci ekonomskom rastu, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Centralne banke BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.