Automobil je zaustavljen u Semizovcu, gdje su uhapšeni. Tokom pretresa automobila pronađena je i oduzeta određena suma novca, jedan gasni pištolj i jedan kačket, potvrdila je policija.

VEZANI TEKST - Trojka iz Tešnja opljačkala benzinsku pumpu u Srednjem, uhapšeni u Semizovcu

- Uhapšene osobe predate su jučer u nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo - naveo je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo je potvrđeno da su pred tužioca privedeni osumnjičeni Almir Džinić, Abaz Sadiković i Esad Hasanbašić.

Naknadno je potvrđeno da su nakon saslušanja pušteni na slobodu.

- Postupajući tužilac je nakon ispitivanja ocijenio da se osumnjičeni mogu braniti sa slobode. Ostaju pod istragom za krivično djelo razbojništva i predmet ide u redovnu proceduru - kazala je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Džinić je pred Sudom BiH 2016. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog sudjelovanja u borbama na sirijskom ratištu.

Sud BiH je tada prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Džinić postigao s Tužilaštvom.

Prema optužnici, Džinić je krajem 2013. godine zajedno s obitelji otputovao u Tursku, odakle se prebacio na područje Sirije i pridružio paravojnim strukturama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). U oružanim sukobima na području Sirije učestvovao je sve do jula 2016. godine, navelo je Tužilaštvo BiH.

Sud je u obrazloženju odluke naveo kako je sporazum o priznanju krivnje prihvaćen zbog "specifičnih okolnosti slučaja koje imaju karakter osobito olakšavajućih okolnosti".

- Sud je posebno cijenio činjenicu da je optuženik odveden u Siriju 2013. godine kao maloljetnik, koji je pobjegao s ratišta, priznao učešće u terorističkim formacijama ISIL-a i izrazio iskreno kajanje - saopćeno je iz Suda BiH.