open-navfaktor-logo
search
Izmišljanje skandala
"Među članovima Predsjedništva BiH u Briselu nema nikakvih 'varnica', naprotiv"
Pokušaji pojedinih medija u Sarajevu da iskonstruišu skandal - "tragikomediju" i "varnice" među članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom posjete institucijama Evropske unije u Briselu, naprosto su samo to - pokušaj. Među članovima Predsjedništva nema nikakvih varnica i sastanci u Briselu se odvijaju kako je i predviđeno, bez ikakvih tenzija.
30.09.2020. u 15:14
get url
text

Potvrđeno je to Faktoru iz bh. delegacije koja je otputovala u Brisel. 

Naime, tokom službenog fotografisanja članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, neki su vidjeli nepostojeće "varnice". 

Protokol nalaže da predsjedavajući Predsjedništva BiH, u ovom slučaju Šefik Džaferović, stoji u sredini a pored njega domaćin, u ovom slučaju Sassoli. Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Milorad Dodik, treba da stoje sa njihove desne i lijeve strane. To je protokol - praksa koja se inače primjenjuje kod fotografisanja članova Predsjedništva sa stranim zvaničnicima. 

U jednom mometu Sassoli je pokazao Dodiku da stane pored Džaferovića prilikom fotografisanja, pa ga je Dodik diskretno "upozorio", odnosno pokazao rukom domaćinu da je tu, ipak, njegovo mjesto. Sve je trajalo par sekundi kako se vidi na snimcima iz Brisela, međutim, dovoljno da se iskonstruiše priča o navodnim "varnicama, tenzijama i skandalu" u režiji članova Predsjedništva BiH u Briselu te o tome kako je "Dodik odbijao da stane pored Džaferovića". 

- Član Predsjedništva BiH Dodik je postupio prema protokolu i sugerirao Sassoliju da stane na mjesto koje je za njega i predviđeno. Odbacujemo navode o bilo kakvim "varnicama" među članovima Predsjedništva tokom posjete Briselu. Naprotiv, sve je u najboljem redu - rečeno je Faktoru iz bh. delegacije. 

Snimak na kojem zapravo nema ničega spornog možete vidjeti ovdje. 

Na snimku tokom fotografisanja sa Oliverom Varhelyijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, jasno se vidi kako službenik iz protokola sugerira gdje ko treba stajati, upravo onako kako je Dodik sugerirao Sassoliju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.