Sve je spremno za Čevljansku koridu koja se već godinama smatra feštom godine za široke narodne mase i na kojoj se dugi niz godina okupi veliki broj posjetilaca. Na Čevljanskom polju u nedjelju, 28. jula, bit će organizirana 72. tradicionalna korida, a prije nekoliko dana riješene su nesuglasice između organizatora ovog jedinstvenog događaja, udruženja "Čevljanovići 1947" i Mjesne zajednice Gajevi.

- Tradicija će se nastaviti i ove godine. Na radost brojnih Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona, Čevljansko polje bit će domaćin borbi najboljih bikova u našoj zemlji. Napravljen je kompromis jer Čevljanska korida je veća i od mene i od ostalih članova organizacionog odbora, i teško da će neko u budućnosti moći zaustaviti njeno održavanje. Čevljansko polje je lokalitet površine 50 hektara livade koju vrijedni domaćini Gornjih Čevljanovića pokose i ustupe gostima i posjetiocima sa cijelog Balkana da svi lijepo uživaju i šire lijepe priče o ljepotama Bosne. S obzirom na to da se ona održava na isključivo privatnim posjedima, njena budućnost ovisi o vlasnicima tih posjeda. Nadamo se da će i naredne generacije znati cijeniti uloženi trud prethodnih generacija i vijekovima poslije nastavljati tradiciju Čevljanske koride  - kaže Besim Gljiva te dodaje da na prošlogodišnjoj koridi nije zabilježen ni namanji incident niti saobraćajna nezgoda, zahvaljujući, u najvećoj mjeri, dobroj organizaciji pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Osvrnuo se i na program Čevljanske koride, koji je, kako kaže, najkvalitetniji u posljednjoj deceniji.

- U subotu će biti objavljene pripremne aktivnosti za glavni program u nedjelju. Subotom se održava i nekoliko probnih polufinalnih borbi bikova. Nadamo se lijepom vremenu i pozivamo one koji nisu dolazili na ovu manifestaciju do dođu i vide sve ljepote ovog krajolika nadomak Sarajeva. Lokacija održavanja je udaljena 40 kilometara od centra prijestonice. Ove godine u borbama će učestvovati 18 bikova od kojih je većina najboljih u BiH i nemaju izgubljenih borbi. Dolaze bikovi iz Olova,Viteza, Banovića, Sokoca, Fojnice... – govori Gljiva.

U udarnoj borbi Čevljanske koride rogove će ponovo ukrstiti Medonja, čiji je vlasnik poznati privatnik iz Olova Habib Bjelić Habibić, i Peran Rešada Porče iz Visokog. Podsjetimo, apsolutnog vladara ove koride Medonju Habiba Bjelića Habibića iz Olova prošle godine u glavnoj borbi Čevljanske koride savladao je Peran, čiji je vlasnik Rešad Porča iz Visokog.

Bila je to izuzetno teška borba u kojoj je na podmukao način, nakon pauze, kao pobjednik izašao Peran. Ove godine opet je dogovorena borba između ova dva bika, i to će biti glavni okršaj.

- Medonja je spreman da ponovo dokaže da je neprikosnoveni vladar Čevljanovića. Prošle godine je poražen na podmukao način, tako da ćemo to u nedjelju naplatiti s kamatama. Već su pale i velike opklade, a sigurno je da će ih biti još puno. Medonja će već u subotu biti na Čevljanskom polju i odmoriti na pravi način za najvažniju borbu. Sigurno da će svi koji dođu na Čevljansku koridu uživati u vrhunskim borbama, ali i svim ostalim sadržajima po kojima je ova manifestacija poznata na cijelom Balkanu. Svima nam je drago što je pronađen kompromis i što su riješene sitne trzavice koje su se pojavile početkom sedmice. Svi su lijepo sjeli i pronašli rješenje, tako da su svi zadovoljni – zaključuje Bjelić.