open-navfaktor-logo
search
Kriminalna organizacija
Mediji otkrivaju detalje: Koja je veza Armina i Nermina Ćuluma sa hapšenjima u Španiji?
Sredinom januara ove godine je u Španiji uhapšen Stefan Milojević, lider španskog ogranka bajkerske organizacije "United Tribuns". Mediji u toj zemlji "United Tribuns" opisuju kao međunarodnu desničarsku organizaciju povezanu sa trgovinom ljudima i narkoticima.
04.02.2020. u 18:38
get url
text
Armin i Nermin Ćulum

Šesnaestog januara je španska policija, pored Milojevića, uhapsila još šestericu članova "United Tribunsa", te je izvršen pretres na 18 lokacija u Barceloni, Tarragoni i Valenciji. Istraga je pokrenuta zbog rasta trgovine narkoticima u noćnim klubovima i bordelima na Mallorci.

Mnogi članovi "United Tribunsa", piše list "El Temps", rade na osiguranju u tim objektima, što ovoj kriminalnoj organizaciji omogućava nadzor nad ulazom u te objekte, odnosno omogućava im sigurnost.


Hapšenje Stefana Milojevića

Isti medij podsjeća da su "United Tribunsi" ranije imali probleme sa drugim skupinama u Evropi, poput zloglasnih "Hells Angelsa", te da se ubrajaju u top tri organizacije koje je njemačka obavještajna služba uvrstila među nacionalne prijetnje. Sukobi "United Tribunsa" i "Hells Angelsa" su, dodaju, rezultirali desecima sukoba, te najmanje isto toliko povrijeđenih i jednog ubijenog člana "United Tribunsa", koji je stradao u junu 2016. godine u Leipzigu. U aprilu iste godine se dogodio i sukob sa pripadnicima "Black Jacketsa".

Prije toga, 2010. godine je peterici članova "United Tribunsa" suđeno u Njemačkoj zbog reketiranja, napada i trgovine ljudima.

"El Temps" piše da se jezgra ove skupine nalazi u Bosni i Hercegovini, te da u našoj zemlji žive njihove vođe, braća Armin i Nermin Ćulum. Za Armina Ćuluma, zvanog Boki, kažu da je osnovao "United Tribuns" 2004. godine u Njemačkoj, gdje je živio kao izbjeglica. U "posao" je, navodno, ušao radeći kao svodnik, a pišu da je tetovirao svoje ime na ženama koje su radile za njega, a koje je na taj način "brendirao". Također ističu da je usko vezan sa svijetom borilačkih vještina, te da je bio bokserski prvak u bivšoj Jugoslaviji.

VEZANI TEKST - Braća Ćulum privedeni u Banjoj Luci, u Ferrariju i Lamborghiniju sprovedeni u policiju

U BiH se, tvrde, vratio zbog "problema sa pravosuđem", te iz naše zemlje upravlja ovom kriminalnom organizacijom. Der Spiegel je 2013. godine pisao da su braća Ćulum u BiH stvorili jednu od "najopasnijih sekcija organizacije", "Balkan United Tribuns".

Španski list ističe veze braće Ćulum sa Igorom Bilbijom, vođom ogranka organizacije "Srbska čast" u BiH. Za "Srbsku čast" ističu da se radi o paravojnoj organizaciji koja je u službi Milorada Dodika. "Srbska čast" je, dodaju, bliska osobama povezanim sa Kremljom.

Međunarodne veze "United Tribunsa", piše "El Temps", daju razlog za zabrinutost španskoj policiji, a istražuje se i povezanost sa domaćim ekstremističkim skupinama, ali i sa neonacističkom strankom "Nacionalna demokratija". Fotografije dokazuju i bliske odnose sa skupinom "Greasers Cats".

Vođa španskog ogranka Stefan Milojević je prepoznatljiv po brojnim tetovažama na tijelu, a o njegovoj ideološkoj pozadini svjedoči fotografija na kojoj nosi majicu sa dvoglavim orlom, te natpisom "Sa verom u Boga – za kralja i otadžbinu". Isti natpis je Milojević tetovirao na svom tijelu.

On je, podsjetit ćemo, sin fudbalera Gorana Milojevića, koji je 90-ih godina igrao u Španiji.

Španskoj javnosti su naročito zanimljive veze "United Tribunsa" sa neonacističkom strankom "Nacionalna demokratija", te u tom kontekstu izdvajaju ulogu Noela Caravace, koji je učestvovao u neredima u oktobru prošle godine, kada su nožem izbodena dva mladića.

Izdvajaju i MMA borca Francisca Pakilla Amada, te Carlosa Sanza, nekadašnjeg kandidata "Nacionalne demokratije" koji je nedavno pristupio "United Tribunsu". Njega povezuju i sa huliganskom skupinom koja prati fudbalski klub Barcelonu "Boixos Nois".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.