open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Medicinski tim Opće bolnice izveo osteosintezu malih kostiju šake
Operacija je trajala dvadesetak minuta, a urađena minimalnom invazivnom metodom
12.07.2019. u 13:03
get url
text

Medicinski tim Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" specijalista ortoped dr. Hasan Tanović, specijalista ortopedije Adis Kukuljac, anesteziolog Čedomir Orašanin i instrumentar Enes Gorčević uradili su operaciju-osteosintezu (postupak spajanja kosti) malih kostiju šake (Skafoidna kost) sedamnaestogodišnjem pacijentu Nihadu Hasiću, koji je prije deset mjeseci povrijedio šaku pri padu s bicikla.

- Operacija je trajala dvadesetak minuta, a urađena minimalnom invazivnom metodom. Napravljen je rez veličine od 3 do 5 milimetara, kroz koji je ugrađen mali šaraf pod kontrolom C-luka. Prednost te metode je u tome što je smanjena mogućnost infekcije, ali i dužina ležanja u bolnici jer pacijent isti dan može kući. Radi se o naprednoj tehnologiji, koja pruža velike mogućnosti kod korištenja ugradnje implantata - saopćeno je iz Opće bolnice.

Kako ističu, taj pacijent se bavi brdskim biciklizmom. U Općoj bolnici, dodatnom dijagnostikom, ustanovljeno je da se radi o nesraslom prijelomu skafoidne kosti.

- Stručni tim te zdravstvene ustanove, brzom i efikasnom intervencijom, riješio je taj zdravstveni problem, a pacijent se osjeća odlično - navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.