I jedno i drugo pokušavali su naći posao u struci, ali kako nemaju nikoga na vlasti, a novaca pogotovo, okrenuli su se šumi da prehrane svoje troje djece.

Nezira je odrasla u porodici koja je imala konje tako da joj nije bilo teško navići se raditi sa tim životinjama u šumi.

Želja im je, kako kažu, izgradnja krovišta štale, jer zima dolazi, a koze koje imaju ne podnose hladnoću. Dodaju kako moraju nešto uraditi - ili pokriti štalu prije prvih minusa ili prodati koze od čijeg mlijeka prehranjuju djecu.

Zanimljivo je da u šumu vode i dva mlađa sina jer ih, kažu, nemaju gdje ostaviti, dok je stariji u školi.

Šta se mora nije teško, no Behadil ističe kako nije lahko živjeti od sezonskog posla.

- Kupio sam konja u aprilu za 3.500 KM od komšije i još ga nisam otplatio. Ostalo mi je još 1.400 maraka da isplatim čovjeku koji mi je izašao ususret i dao mi ga na rate - govori.

U posljednje vrijeme potražnja za ogrjevnim drvetom je ogromna, ali Behadil kaže kako se ne smije dirati u državno te da šumari sve prate. Drva koja on skuplja su njegova, kako kaže, kupio ih je prošle godine.

- Prošle godine sam privatno radio jednu šumu gdje mi je ostalo nekih ogranaka, pa sad idem i izvlačim ih, malo sebi, malo prodam. Drva sam kupio od momaka u drugom selu i sve je regularno - priča Behadil.

Za rad u šumi moraju se dobro pripremiti jer, kako kaže Nezira, zna biti svašta.

- Morate biti spremni na sve jer bude i nezgoda. Prije nekoliko dana konji nisu mogli iznijeti teret, pa smo morali istovariti drva i samo pola metra dovući kući – otkriva Nezira.

Voljela bi kada bi mogla raditi nešto drugo. Dodaje da je u Posavini, dok se nije udala, radila šest mjeseci u staračkom domu kao medicinska sestra.

- Trenutno je jako teško doći do posla ako nemaš štele, pogotovo u mojoj struci – govori Nezira.

Iako se ne žali, kaže kako je prikupljanje i dovoženje drva iz šume težak posao za ženu.

- Morate voditi računa o svemu, svakoj sitnici da nešto ne pođe po zlu. I djeca su tu. Mlađi obično zaspi, pa ga, dok mi skupljamo drva, stariji čuva. Ali mora se od nečega živjeti. Nadam se da će nekad biti posla i za mene, voljela bi da mogu raditi bilo šta, u nekom staračkom domu, ne mora to biti bolnica - poručila je Nezira Kučuković novinaru Srećku Stipoviću koji je priču o ovoj porodici objavio na svom YouTube kanalu.