open-navfaktor-logo
search
Engleska
Medicinska sestra detektorom metala pronašla malu zlatnu Bibliju iz 15. vijeka
Medicinska sestra Buffy Bailey iz Lancastera pronašla je minijaturnu zlatnu Bibliju dok je uz pomoć detektora metala sa suprugom Ianom pretraživala poljoprivredno zemljište u blizini Yorka.
09.11.2021. u 12:10
get url
text
Mala zlatna Biblija

Vrijedna Biblija je nekada možda bila u vlasništvu srednjovjekovnog aristokrata ili kraljevske porodice.

Predmet star 600 godina i dugačak tek 1,5 cm, mogao bi vrijediti više od 100.000 funti, rekla je Bailey.

Stručnjak ga je nazvao jedinstvenim artefaktom koji je vjerovatno bio u posjedu vrlo bogate osobe.

Bailey je novinarima rekla da su ona i suprug za istraživanje odabrali York jer im je dobro poznata bogata historija tog dijela Engleske. Za to su dobili dopuštenje vlasnika zemljišta.

- Iskopala sam nekih 13 centimetara i otkrila zlatni predmet. U tom trenutku nisam mislila da je riječ o nečem tako posebnom. To sam shvatila tek pošto sam ga pomno očistila od zemlje. Težak i sjajan predmet, nevjerovatno lijep i vjerovatno zlatan - pomislila je.

Minijaturna Biblija teži samo 5 grama, a izrađena je od 22 ili 24-karatnog zlata. Vjeruje se da potječe iz 15. vijeka.

Na njoj su izrezbareni likovi svetog Leonarda i svete Margarete, zaštitnika porođaja i vjerovatno su korišteni kao predmet koji je vlasnicu štitio za vrijeme trudnoće i porođaja.

Minijaturna Biblija pronađena je na zemljištu nedaleko od posjeda koji je nekada pripadao Richardu III (1483-1485), a stručnjaci nagađaju da je možda bila vlasništvo njegove rodbine ili njegove supruge Anne Neville.

Julian Evan-Hart, urednik časopisa Treasure Hunting, rekao je da je pronađena zlatna Biblija jedinstven historijski artefakt.

- Ko god da je naručio izradu ovakve minijaturne zlatne Biblije, morao je biti nevjerovatno bogat. Zasad u svijetu ne postoji ništa slično - istakla je Bailey.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.