open-navfaktor-logo
search
Francuska
Medicinari "uzgojili" nos na ruci žene i transplantirali joj ga
Ženi u Francuskoj, koja je izgubila veliki dio nosa nakon zračenja i kemoterapija zbog raka sinusa, uspješno je "izrastao" novi na ruci spreman za transplantaciju.
12.11.2022. u 10:04
get url
text
Medicinari uzgojili nos na ruci

Ženi, koja je identifikovana samo kao Carine, je 2013. morao biti uklonjen dio nosa zbog raka sinusa. No u impresivnom podvigu medicinske nauke, medicinari su uspjeli napraviti nos po mjeri koristeći 3D štampani biomaterijal umjesto hrskavice, i držali ga na ledu sve dok tehnologija nije bila dovoljno napredna da ga transplantira na pacijenta.

Proteza je prošle godine ugrađena pod kožu Carineine ruke kako bi ćelije i krvni sudovi mogli da urastu u uređaj tokom perioda od dva mjeseca.

Kada je ova faza završena, novi nos je implantiran na njeno lice sa krvnim sudom pričvršćenim za njene slepoočnice. Kako bi popravili dio ruke na kojem je izrastao nos, hirurzi su izvršili transplantaciju kože sa njene butine, prenosi Unilad.

Revolucionarnu operaciju izvedeli su članovi timova za hirurgiju uha, nosa i grla i grlića lica u Univerzitetskoj bolnici u Toulouseu i Institutu Claudius Regaud, a održana je na Univerzitetu za rak u Toulouse-Oncopole.

- Nakon deset dana hospitalizacije i tri sedmice antibiotika, pacijent je jako dobro - naveli su ljekari.

Univerzitetska bolnica u Toulouseu objavila je ovu vijest i na svom zvaničnom Facebook profilu. 

Pedesetogodišnja Carine će i dalje morati na neke dodatne operacije kako bi popravila nos, kao i na rekonstrukciju zuba, ali je već sada jako zahvalna medicinarima koji su to omogućili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.