open-navfaktor-logo
search
Lijek
Med od maslačka odličan za anemiju, jetru i bubrege
Maslačak je bogat antioksidansima, vitaminom C i luteolinom koji pomažu funkciju jetre
19.05.2019. u 09:16
get url
text
Med, maslačak

Maslačak je izuzetno zdravlja biljka koju možemo naći na našim livadama. Sve je kod ove biljke ljekovito, od korijena preko listova, do cvijeta. Ovo je vrijeme kada cvjeta pa možete ubrati te divne žute cvjetove i od njih napraviti med koji je veoma ljekovit. Med od maslačka izvrsno djeluje protiv želučanih, crijevnih, žučnih te drugih bolesti probavnog sistema. Njegovi sastojci potpomažu pravilan rad jetre i bubrega. Nazivaju ga čak i prirodni eliksir za jetru. Često se preporučuje i osobama koje pate od osjetljive ili loše probave.

Istraživanja su pokazala da unošenje meda od maslačka u prehranu smanjuje kiselost želučanih sokova za 56 posto. Osim toga, on ima vanjsku primjenu. Može se koristiti na koži u slučaju akni ili opekotina.

Med od maslačka može pomoći dijabetičarima stimulirajući proizvodnju inzulina iz gušterače. Pritom zadržava nizak nivo šećera u krvi. Osim toga, maslačak je prirodan diuretik pa potiče češće mokrenje što pomaže ukloniti šećer iz tijela. Time pomaže i pravilnom radu bubrega.

Maslačak je bogat antioksidansima, vitaminom C i luteolinom koji pomažu funkciju jetre. Omogućava njenu zaštitu od starenja, a i pomaže u liječenju krvarenja.

Med od maslačka ima dobar nivo željeza, proteina i vitamina. Željezo je sastavni dio hemoglobina u krvi te s većim unosom željeza anemičnim ljudima stavlja stanje pod kontrolu. Uz to, vitamini kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih stanica i nekih drugih sastojaka krvi što također pomaže u borbi protiv anemije.

Recept za med

1 litra vode
180 žutih cvjetova maslačka
2 limuna
1200 grama šećera

Uberite 180 žutih cvjetova maslačka pa ih prelijte hladnom vodom. Ostavite da tako odstoje 24 sata pa ih drugi dan iscijedite. Nakon toga, ponovo iz zalijte vodom pa ih kuhajte uz povremeno miješanje dva sata na laganoj vatri.

Potom je vodu potrebno ponovo iscijediti, dodati šećer i kuhati još sat vremena. U početku kuhanja, smjesa će biti rijetka, a kasnije će se početi pjeniti. Što duže kuhate, ona će postajati sve gušća. Kada ste dovoljno prokuhali, dodajte dva organska limuna koja ste prethodno isjekli na kriškice.

Bitno je spomenuti da će se sada med ponovo razrijediti pa kuhajte još pola sata dok se ponovo ne zgusne. Pravu gustoću i teksturu med od maslačka dobit će tek kada se ohladi. Ulijte ga u staklenke te dobro zatvorite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.