open-navfaktor-logo
search
Genocid
MC Srebrenica: Predstavljena online izložba "Memento"
Nakon što je prošle godine u Memorijalnom centru Srebrenica postavljena izložba "Memento: Fragmenti srebreničkog genocida" koja prati priče članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici i preživjelih svjedoka genocida, zbog aktivnosti rekonstrukcije dijela Memorijalnog centra u kojem se nalazi postavka, danas je zvanično predstavljena nova online izložba koja prezentira segment iz svjedočenja i priča projekta "Memento".
17.05.2021. u 15:14
get url
text

- Riječ je o saradnji Memorijalnog centra Srebrenica i Centra za postkonfliktna istraživanja, koja uz "Transkripte genocida", te još nekoliko istraživačkih projekata predstavljaju okosnicu našeg nastojanja da podignemo vidljivost ove institucije i rada na podizanju svijesti o genocidu kroz online alate i komuniciranje sa cijelim svijetom. Važno je da se naše priče čuju. Zbog toga u narednom mjesecu planiramo i podizanje nove verzije zvanične web-stranice. Zahvalni smo Centru za postkonfliktna istraživanja na saradnji i realizaciji ove aktivnosti - poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Multimedijalni edukacijski projekt "Memento" donosi 25 priča i 25 predmeta koji su donirani iz privatnih kolekcija porodica žrtava genocida, predmeta koji su pronađeni u masovnim grobnicama širom Istočne Bosne i predmeta koji su nađeni na putu zloglasnog Marša smrti i kreirana je u spomen na 115 ubijenih osoba.

- Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati u realizaciji ovog projekta. Centar za postkonfliktna istraživanja će i u ovoj godini kroz nove izložbe i aktivnosti koje su usmjerene na obrazovanje mladih generacija učestvovati u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Ova online postavka je naš zajednički doprinos na tome putu. Zahvalni smo posebno Aziru Osmanoviću i Ahmi Mehmedoviću iz Memorijalnog centra bez čijeg rada projekat ne bismo mogli implementirati, velikoj podršci u povezivanju sa sagovrnicima koju su nam pružili Enver Šečić i Šuhra Sinanović, te svakako Arminu Durgutu i Mirku Pincelliju na pripremi fotografija. Naravno, zahvaljujem se i našem donatoru, Nacionalnoj zadužbini za demokratiju (NED) na podršci projektu - zaključila je Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja.

Originalna postavka izložbe fotografija "Memento" je dio permanentne kolekcije i trenutno je izložena samo u Memorijalnom centru Srebrenica. U budućnosti, partneri planiraju da ovaj projekt približe lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj publici kroz prezentaciju i izlaganje sa partnerskim institucijama, muzejima i galerijama širom svijeta, saopćio je MC Srebrenica.

Svjedočenja iz postavke "Memento" možete pronaći na web-stranici www.srebrenicamemento.com.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.