open-navfaktor-logo
search
Projekt "Gdje su"
MC Srebrenica predstavio aplikaciju za online pristup mezarju genocida
Memorijalni centar Srebrenica je danas predstavio rezultate projekta "Gdje su" koji je kroz godinu dana uspješno proveo mapiranje mezarja žrtava genocida, postavio online bazu 6.671 ukopanih u Potočarima, razvio aplikaciju za pretrage, omogućio pristup putem web-stranice i izvršio postavku info-stanice u mezarju.
27.04.2022. u 12:11
get url
text

- Želim zahvaliti Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektu, te kompaniji Visiot i Ahmedu Suljiću koji su besplatno kreirali aplikaciju. Iza nas je više od godinu dana rada na provjeri podataka, fotografisanju lokacija, doradi postojeće baze i vjerujem da je ovo važan iskorak ka odavanju poštovanja svakoj žrtvi genocida koja je ukopana u Potočarima - poručio je koordinator projekta Salihović.

U sklopu projekta svoj doprinos su dali mladi profesionalci iz Srebrenice uključujući Lamiju Salihović, Ajlu Avdić, Mevliju Bećirović, Ahmedina Đozića, Redžepa Ustića i Adisa Smajića.

- Projekt "Gdje su" je stvorio okvir u kojem pokazujemo koliko mladi ljudi iz lokalne zajednice mogu pomoći u istraživačkom radu i provedbi projekata u okviru Memorijalnog centra. Važno je da kao institucija prepoznajemo kapacitete lokalne sredine, damo mladim priliku da se obrazuju i osposobljavaju. To je važna poruka u borbi protiv rezultata genocida na ovim područjima. Ponosan sam na članove i članice tima koji su danonoćno radile kako bismo ovaj važan i odgovoran posao priveli kraju - dodao je Salihović.

Info-stanica u mezarju će osigurati lakši pronalazak mjesta ukopa za sve posjetioce i članove porodica žrtava genocida. Također, kroz online pristup i pristup fotografijama lokaliteta, Memorijalni centar je želio učiniti bližim nišane i mezarje članovima porodica žrtava širom svijeta koji nisu u mogućnosti da dođu u Srebrenicu.

- U razgovoru s porodicama, često čujemo kako neko samo želi da prouči fatihu, vidi nišan još jednom i ime svojih voljenih. Učinili smo da oni budu bliži jedni drugima. To je ono što naš rad i posao u instituciji čini vrijednim i posebnim - dodao je Salihović, saopćio je MC Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.