open-navfaktor-logo
search
Studija
Mazite bebu koliko želite: Nauka tvrdi da dodir ubrzava razvoj
Majke bi trebale slušati svoje instinkte i maziti svoju bebu koliko god žele, jer joj tako pomažu razviti se
15.01.2020. u 21:11
get url
text

Sve one žene koje imaju prijateljicu ili člana porodice koji im stalno govori da će razmaziti bebu, ako je stalno nose i maze, sada konačno mogu reći da to dokazano nije istina.

Prema nedavno provedenoj studiji dokazano je da ne možete previše maziti ili nositi svoju bebu. Dodir je veoma važan za bebin razvoj i zaista pospješuje brži razvoj mozga novorođenčeta, prenosi Parents.com.

Istraživači iz Nacionalne dječje bolnice iz Ohija su promatrali 125 prijevremeno rođenih beba, koje su roditelji ili njegovatelji bolnice držali i mazili duže razdoblje. Bebe koje su mnogo držane u rukama jače reagiraju na nježni dodir od beba koje nisu mažene ili nošene toliko često. Majke bi trebale slušati svoje instinkte i maziti svoju bebu koliko god žele, jer joj tako pomažu razviti se.

Dodir kože uz kožu je veoma važan za prijevremeno rođene bebe. Njihov mozak ga prepoznaje i povezuje ga s vremenom provedenim u trbuhu. Kada roditelji ne mogu biti u bolnici sa svojom bebom, bolnica bi trebala isplanirati redovne seanse držanja i maženja prijevremeno rođenih beba, kako bi stimulirali njihov razvoj. Nažalost, nemaju sve bolnice ovu mogućnost, istaknula je Nathalie Maitre, doktorica u dječijoj bolnici u Ohiju.

Dok bolnice rade na tome da poboljšaju uvjete za ovakav tretman prijevremeno rođenih beba, ono što vi možete učiniti je uzeti svoju bebu i maziti je i nositi. Dodir je, drage mame, veoma važan i nemojte se obazirati na to što drugi imaju reći na tu temu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.