open-navfaktor-logo
search
Većina pitanja riješena
May: Sporazum o Brexitu gotovo kompletiran
May se suočava s nezadovoljstvom iz redova opozicione Laburističke stranke i "vlastitih" Konzervativaca zbog njenog prijedloga razlaza i budućih odnosa s blokom
22.10.2018. u 11:21
get url
text

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak će tražiti od parlamenta podršku za Brexit, tvrdeći da je britanski sporazum o razlazu s  Evropskom unijom 95 posto kompletiran.

Ured premijerke May navodi u saopćenju da će ona danas poručiti zastupnicima da je "ogromna većina" otvorenih pitanja riješena, među kojima je i status Gibraltara.

May se suočava s nezadovoljstvom iz redova opozicione Laburističke stranke i "vlastitih" Konzervativaca zbog njenog prijedloga razlaza i budućih odnosa s blokom.

Nezadovoljstvo se pojačalo otkako je ona predložila u prošloj sedmici  da bi Britanija mogla biti vezana pravilima EU-a još dvije godine ili duže nakon što napusti blok 29. marta.

London i Brisel tvrde da je najveća prepreka sporazumnom razlazu graničini režim između britanske pokrajine Sjeverne Irske i članice EU-a Republike Irske, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.