open-navfaktor-logo
search
Brexit
May i Junker razgovarali o odnosima EU i Velike Britanije
Ostalo je nešto više od četiri mjeseca od izlaska Velike Britanije iz EU
21.11.2018. u 21:37
get url
text

Britanska premijerka Theresa May u srijedu se susrela s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom kako bi raspravili o planu budućih odnosa Londona i Brisela, nadajući se kako će dogovorenim primiriti pobunjenike u Britaniji koji se protive prvom nacrtu dogovora. Ostalo je nešto više od četiri mjeseca od izlaska Velike Britanije iz EU.

Susretom May i Junckera želi se dovršiti nacrt budućih odnosa prije samita evropskih čelnika u nedjelju. Dvoje čelnika rukovalo se pred kamerama u sjedištu Komisije u Briselu, no odbili su odgovarati na pitanja.

Pred budućim sporazumom ostaju mnoga pitanja, poput španjolske prijetnje da će blokirati dogovor zbog Gibraltara, kao i problemi oko prava izlova ribe i budućih trgovinskih odnosa. Jedan evropski diplomat naglasio je kako "preostaje dio posla oko tri aspekta: ribarstva, dobara i Gibraltara", te da će Juncker i May pokušati to riješiti. Drugi diplomat kazao je kako Gibraltar ostaje jedini veći problem.

- Vrlo dobar napredak ostvaren je na sastanku predsjednika Junckera i premijerke Therese May. Rad se nastavlja - rekao je portparol Komisije nakon što je sastanak okončan, odbijajući da saopći više detalja, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.