open-navfaktor-logo
search
Formula 1
Max Verstappen pobjednik Velike nagrade Saudijske Arabije
Aktuelni svjetski prvak Max Verstappen pobijedio je na uzbudljivoj utrci Formule 1 koja je vožena za Veliku nagradu Saudijske Arabije, javlja Anadolu Agency (AA).
27.03.2022. u 21:07
get url
text

Druga utrka sezone Formule 1 vožena je na stazi Corniche u Džedi, koja slovi za jedno od najzanimljivijih u kalendaru svjetskog šampionata, što su potvrdila i dešavanja ovog vikenda.

Iz prva dva reda startali su Sergio Perez (RB Racing), Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (Ferrari) i Max Verstappen (RB Racing). Perez je dobro startao prvi put u karijeri s pol pozicije, a aktuelni svjetski prvak Verstappen je odmah uspio preteći Sainza.

Perez je vodstvo izgubio nakon prvog ulaska u boks na izmjenu guma, a rivali su u narednom krugu iskoristili sigurnosno zaustavljanje utrke zbog udesa kojeg je na stazi imao Nicholas Latifi.

Posljednjih deset krugova utrke viđena je izuzetno uzbudljiva borba između Leclerca i Verstappena koji su se u nekoliko navrata smjenjivali na prvoj poziciji.

Nakon 50 krugova i pređenih 308,5 kilometara ciljnu liniju kao pobjednik je prešao Verstappen, ostavivši pobjednika utrke iz Bahreina Leclerca na drugom mjestu.

Na najnižu stepenicu pobjedničkog podijuma kao trećeplasirani se popeo Sainz, a Perez je bio četvrti.

Utrku u Saudijskoj Arabiji obilježio je i izostanak Micka Schumachera zbog nesreće koje je imao u jučerašnjim kvalifikacijama, pa u njegovom timu nisu željeli rizikovati.

Schumacher je manje od pet minuta prije kraja drugoga dijela kvalifikacija izgubio kontrolu nad svojim bolidom Haasa, prešavši preko rubnika i udarivši u zid pokraj staze. Bolid je uništen, a nakon ljekarskih pregleda u bolnici utvrđeno je da Schumacher nije ozbiljnije povrijeđen.

Naredna utrka Formule 1 vozit će se 10. aprila na stazi Albert park u Melbourneu za Veliku nagradu Australije

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.