open-navfaktor-logo
search
Još se nije odlučio
Maturant oborio rekord po broju fakulteta koji su ga primili i visini stipendije
Srednjoškolac iz Luisiane primio je više od 170 pozitivnih odgovora o prijemu na fakultet i ponuđeno mu je više od devet miliona dolara za stipendije.
28.04.2023. u 11:07
get url
text

Dennis Maliq Barnes, šesnaestogodišnji maturant srednje škole u New Orleansu, rekao je za CNN da nije imao namjeru postaviti bilo kakav rekord.

- Kako sam se prijavljivao na više fakulteta, i kako je broj pozitivnih odgovora rastao uz ponude za stipendiju ako upišem njihov fakultet, postao sam zaintrigiran - rekao je Barnes, dodajući da je, kada mu je rečeno da je blizu rekorda, odlučio "nastaviti sa prijavljivanjem".

Barnes kaže da se počeo prijavljivati na fakultete u augustu 2022. i da je ponosan što je gledao kako se pozitivni odgovori i stipendije uvećavaju.

- To za mene i nije bilo iznenađenje - tvrdi Barnes.

Školski zvaničnici kažu da je Barnesovo postignuće postavilo novi svjetski rekord i da su se obratili Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda kako bi to ozvaničili, otkrio je Clark Castle, portparol škole i Dennisa Maliqa Barnesa.

Prosječna Barnesova ocjena je 4,98 i maturirat će dvije godine ranije. Još nije odlučio koji će fakultet upisati na jesen.

- Ne znam još uvijek gdje želim ići. Namjeravam se baviti informatikom, a zatim bi želio ići na pravni fakultet - kaže Barnes.

Smatra da su za njegov uspjeh zaslužni porodica, prijatelji i vjera u Boga.

- Ja sam posvećen Bogu. Držim Boga na prvom mjestu - rekao je Barnes.

Do sada se prijavio na 200 fakulteta i planira objaviti svoju konačnu odluku početkom maja prije nego što 24. maja maturira.

Vršnjacima je dao i nekoliko savjeta:

- Ako nastavite školovanje, ako su vam obrazovanje i posvećenost Bogu prioritet, onda ćete sigurno biti uspješni šta god radite - naglašava šesnaestogodišnji Barnes.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.