open-navfaktor-logo
search
Neslužbene informacije
Maturant iz Hrvatske poginuo u Pragu, pao s velike visine zgrade hotela?
Sinoć je u Pragu poginuo 17-godišnji maturant Srednje škole Mate Balote iz Poreča. Do tragedije u glavnom gradu Češke došlo je oko ponoći pod još uvijek neutvrđenim okolnostima.
01.04.2023. u 21:35
get url
text

VEZANI TEKST - Tragedija na ekskurziji: Maturant iz Hrvatske poginuo u Pragu, policija istražuje slučaj

Prema neslužbenim informacijama, nesretni mladić nije bio iz Poreča, već iz Umaga, te je stradao prilikom pada sa zgrade u kojoj se nalazi hotel u kojem su odsjeli. Glas Istre piše da je 17-godišnjak bio uzoran i nije bio problematičan. Praška policija je napravila uviđaj, nakon kojeg bi trebalo biti jasno šta se tačno dogodilo. Njihov izvještaj još se uvijek čeka. Niti češki mediji niti državna policija nisu objavili ništa o ovoj nesreći.

Na ekskurziju je otputovalo gotovo 90 učenika iz trećih i četvrtih razreda opće i jezične gimnazije te četvero profesora. Krenuli su u četvrtak, a trebali su ostati do sutra, no zbog cijele situacije koja je sve duboko potresla već su danas krenuli za Poreč. Oko ponoći bi se trebali vratiti kući, a dočekat će ih nastavnici i roditelji.

Direktor škole Krešimir Bronić rekao je da su odmah imali sastanak u školi vezano uz postupanje u kriznim situacijama poput ove.

- Učenik naše škole je nažalost smrtno stradao na putovanju. Više od toga ne mogu govoriti jer još uvijek čekamo izvještaj od strane tamošnje policije, ali i medicinski izvještaj. Imali smo odmah sastanak u školi, vezano uz postupanje u kriznim situacijama poput ove. Naši učenici u Istru se vraćaju oko ponoći, a dočekat će ih nastavnici i roditelji - izjavio je direktor Bronić u kratkom razgovoru za medije.

Ministarstvo nauke i obrazovanja saopćilo je da je u kontaktu s hrvatskom ambasadom u Pragu i direktorom Bronićem te je pokrenut postupak krizne intervencije. Ministarstvo je izrazilo sućut porodici te učenicima i uposlenicima škole. Detaljnije informacije o ovom tragičnom događaju očekuju se nakon službenog izvještaja policije, dodali su iz Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.