open-navfaktor-logo
search
Prirodna kozmetika
Maturant Fatih Mataradžija pravi kreme od pčelinjih proizvoda
Fatih Mataradžija osamnaestogodišnji je maturant Gimnazije Visoko koji je pokrenuo vlastiti biznis.
12.07.2021. u 09:00
get url
text

Školovanje nastavlja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, odsjek Geografija, smjer Turizam i zaštita životne sredine.

Priča nam kako je prije godinu sa svojim ocem, koji je pčelar, došao na ideju da pravi prirodne kreme na bazi pčelinjih proizvoda iz njihovog pčelinjaka.

- Do realizacije je došlo veoma jednostavno s obzirom na to da sam imao sve potrebne sastojke. Radim uglavnom sam, ali mi ponekad pomaže i mama kada imam veće narudžbe ili kada nemam vremena – priča Fatih za Faktor, te dodaje:

- Proizvodi "DOSE of Softness" sadrže djevičanski pčelinji vosak, med, propolis, maslinovo ili kokosovo ulje. Poznat, uglavnom, po svojim svojstvima regeneriranja, pčelinji vosak ima i brojne koristi za kožu, uključujući i to da pomaže da se koža umiri, hidrira i omekša. 

Fatih nam kaže kako med ima izuzetna kozmetička svojstva jer se odlikuje izvanrednom prolaznošću kroz kožu te na taj način hrani mišićne slojeve glikogenom što direktno usporava pojavu starenja kože.

- Propolis dokazano djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa, upala, te ima anestetički učinak. Kokosovo ulje čini kožu elastičnijom i mekšom i sprječava stvaranje bora i staračkih pjega. Proizvodi "DOSE of Softness" su namijenjeni za njegu kože. Pokazali su se veoma djelotvorni u regeneraciji suhe i ispucale kože, smanjenju vidljivih bora, kod opekotina, pri zarastanju manjih povreda i smirivanju pelenskog osipa – pojašnjava.

Ističe kako kreme proizvodi u kući.

- U budućnosti planiram opremiti poseban prostor za pravljenje svojih proizvoda. 

Plan mi je proširiti asortiman, i u budućnosti plasirati svoje proizvode u vodeće kozmetičke centre. Povratne informacije korisnika mi daju najveću motivaciju. Do sada nisam imao niti jedan negativan komentar. Vodim evidenciju svojih kupaca i primijetio sam da oni koji počnu koristiti "DOSE of softness" proizvode postaju stalni korisnici – kaže Mataradžija.

Kaže kako mu je porodica najveća podrška te da se u njegovom domu kao i kod njegovih prijatelja više ne koriste kreme sa hemikalijama već samo prirodni proizvodi.

Ovaj mladić pokazao je da se uz volju, trud i rad može postići željeni cilj i da od snova ne treba odustati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.