open-navfaktor-logo
search
Humanost u doba korone
Matične ćelije donora iz Turske za spas dvogodišnjeg djeteta iz Italije
Turska je, u vrijeme kada su u okviru borbe protiv COVID-19 zabranjeni svi letovi, matične ćelije koje odgovaraju dvogodišnjem djetetu, predala ekipi koja je doputovala iz Italije.  
10.04.2020. u 10:36
get url
text

Novinar Anadolu Agency (AA) doznaje kako je Massimo Cardillo, generalni direktor Nacionalnog centra za transplantaciju organa pri talijanskom Ministarstvu zdravstva 14. marta uputio elektronsku poštu u kojoj je od turskih zvaničnika zatražio pomoć.

Prilikom pretrage međunarodnih banaka matičnih ćelija, ustanovljeno je da jedino u Turskoj postoji odgovarajući donor za dijete kojem je potrebna transplantacija matičnih ćelija. U vrijeme kada su uvedene zabrane odvijanja aviosaobraćaja i druga slična ograničenja, tursko Ministarstvo zdravstva pokrenulo je aktivnosti kako bi se pomoglo djetetu iz Italije.

Putem Centra za matične ćelije u Turskoj pronađene su odgovarajuće matične ćelije nakon čega je Ministarstvo zdravstva planiralo u okviru odgovarajući procedura predati u Istanbulu ili Atini. Odlučeno je da to ipak bude Istanbul, a na aerodromu Ataturk poduzete su neophodne mjere, u okviru prevencije od zaraze koronavirusom, kako bi primopredaja protekla u najboljem mogućem redu.

Nakon što je ustanovljeno da su članovi tima iz Italije negativni na koronavirus, na aerodromu je obezbijeđena izolirana prostorija kako bi se odvila predaja ćelija. Ćelije su predate Simone Baglianiju, članu tima koji je doputovao iz Rima.

Avion je bez poteškoća uspješno prevezao ćelije u Rim i predao ih bolnici u kojoj će biti obavljena transplantacija. Nicoletta Sacchi, čelnica Registra donora koštane srži Italije, kazala je kako će tursku stranu obavijestiti o ishodu transplantacije.

- Nikada nećemo zaboraviti pomoć Turske u ovim teškim vremenima - rekla je Sacchi.

Zahvalila je turskom Ministarstvu zdravstva i drugim ustanovama koje su pomogle u realizaciji ovog procesa.

- Zahvalni smo i donorima, istinskim herojima. Zahvalni smo i Turskoj i donorima - navela je Sacchi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.