open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Matić: Bolnice u SBK dobit će 11 respiratora iz Kine koje je nabavio FUCZ
Jedanaest respiratora koje je iz Kine nabavila Federalna uprava civilne zaštite bit će dodijeljeno medicinskim ustanovama u Srednjobosanskom kantonu, izjavio je u četvrtak u Travniku kantonalni ministar zdravstva Anto Matić.
10.12.2020. u 11:59
get url
text

Matić je kazao da će respiratore dobiti Bolnica Travnik i Hrvatska bolnica "Dr fra Mato Nikolić" u Novoj Bili.

- Mi smo respiratore prihvatili i čekamo da stignu kako bismo ih poslali u zdravstvene ustanove. Nakon što dođe firma koja radi verifikaciju i instalaciju, mi ćemo te uređaje dostaviti zdravstvenim ustanovama, odnosno stručnim osobama koje će odlučiti o njihovom korištenju - kazao je Matić novinarima.

Dodao je da u SBK trenutno ima 289 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 89 hospitaliziranih.

- U posljednje tri sedmice situacija se donekle stabilizirala. Ne može se reći da je zadovoljavajuća, ali je značajno bolja u odnosu na prije mjesec dana - naglasio je Matić.

Odgovarajući na pitanja novinara, također je kazao da u ovom trenutku SBK ima dovoljno respiratora i da nijedan pacijent, kojem je to potrebno, nije uskraćen za respiratornu podršku. Od početka pandemije koronavirusa u SBK je infekcija potvrđena kod 2.854 osobe, a od posljedica zaraze preminule su 244 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.