open-navfaktor-logo
search
Jedinstven događaj
Matematički polumaraton u Tuzli: Djevojčica iz Gornjeg Vakufa slušala predavanja 12 sati
Nadamo se da će ovo postati tradicija i da ćemo sa 12 sati preći na maraton od puna 24 sata, dodaje Duvnjaković, i kaže da ove godine očekuje više od 400 posjetilaca
31.05.2019. u 15:16
get url
text
Matematički polumaraton počeo u Tuzli
Matematički polumaraton počeo u Tuzli

Matematika nije bauk, nauka samo za talentirane i posebne, nego način razmišljanja potreban svakodnevno, jer sve oko nas je matematika, samo je treba znati prepoznati. Zbog svega toga u Tuzli se održavna jedinstven događaj u regionu, matematički polumaraton, a predavanja će trajati od 10 do 22 sata.

- Prošle godine smo krenuli s ovim projektom i imali smo više od 300 posjetilaca. Ove godine imamo 14 predavača i 12 popularnih tema iz matematike. Ovo je lijep način popularizacije matematičke kulture i logičkog razmišljanja, prije svega kod mladih, što je bitno za njihov budući život - kaže prof. dr. Enes Duvnjaković, predsjednik Udruženja matematičara TK, koje uz Odsjek matematike Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla organizira ovaj događaj.

Nadamo se da će ovo postati tradicija i da ćemo sa 12 sati preći na maraton od puna 24 sata, dodaje Duvnjaković, i kaže da ove godine očekuje više od 400 posjetilaca.

- Da bi slušali ova predavanja, ne treba vam veliko matematičko predznanje. Veći broj tema može se pratiti sa solidnim poznavanjem osnovnoškolske matematike. Imat ćemo pregled geometrije od Pitagore do danas, imamo Fibonaccijeve brojeve koji su postali poznati iz Da Vincijevog koda, zatim predavanje o Zlatnom rezu, omjerima kojima obiluje priroda i arhitektura, vedskoj matematici, brojanju zvijezda, matematici duge - navodi Duvnjaković.

Da su predavanja zaista zanimljiva pokazuje i prošlogodišnji primjer djevojčice iz Gornjeg Vakufa, koja je bila najmaratonac i propratila svih 12 sati predavanja.

- Ovo je prije svega promocija kvalitetnog razmišljanja, jer ljudska civilizacija nije još izmislila bolji alat za trening razmišljanja od matematike - zaključuje Duvnjaković.

Na predavanjima ima mnogo osnovaca, srednjoškolaca, studenata, ali i starijih generacija.

- Mi već godinama pokušavamo promovirati matematiku kao nauku i nadamo se da će to doprinijeti povećanju broja studenata, ne samo matematike nego i bliskih nauka. Mislimo da je to važno za naše društvo, jer nema razvoja bez razvoja nauke. Mi to ne radimo iz sebičnih motiva, studij matematike ne treba biti masovan, više za ljude koji imaju prirodni afinitet, ali želimo razbiti famu i pokazati da matematika ima mjesta u svakodnevnom životu, ali i u različitim strukama industriji, finansijama... - kaže dekan tuzlanskog PMF-a Vedad Pašić.

Učenica Građevinsko-geodetske škole Tuzla Dženana Mešić došla je na predavanje u sklopu nastave matematike.

- Meni kao arhitektonskom tehničaru matematika nije toliko potrebna u struci, ali uvijek je dobro znati matematiku jer je to jedna fantastična nauka - kaže Dženana.

Mak Pehar učenik je trećeg razreda srednje škole Katoličkog školskog centra "Sveti Franjo" u Tuzli, pobjednik kantonalnog takmičenja iz matematike i učesnik međunarodnih natjecanja.

- Matematiku volim od malih nogu, a takmičim se od šestog razreda. Za mene je matematika vrsta umjetnosti i to sam shvatio čim sam se malo zadubio u nju - kaže Mak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.