Trenutno je golman danskog Horsensa i jedan od najboljih golmana tamošnje lige, a sve je započelo još 2010. kada ga iz zaprešićkog Intera kupio veliki Chelsea za oko šest miliona KM.

Igrač Chelseaja je bio narednih osam godinama i iz tog razdoblje je pričao o zanimljivim anegdotama koje pamti u razgovorima sa Joseom Mourinhom, te kakav je prijateljski odnos imao s Branislavom Ivanovićem (živio s njegovom porodicom prilikom teške povrede prednjih križnih ligamenata koljena) i Nemanjom Matićem, ali kakve savjete mu je davao jedan od najboljih golmana modernog nogometa, legendarni Petr Čech.

Tokom razgovora dobio je pitanje da rangira lige u kojima je nastupao po jačini, a Premijer ligu BiH je pozicionirao na začelje.

Objasnio je kako politika ima velik utjecaj u elitnom razredu bh. fudbala. Zapravo to je ono o čemu svi pričaju u kuloarima, ali niko direktno kao Delač.

- Bosnu bih stavio na posljednje mjesto. Nažalost. Ta liga ima potencijala, ali... Tamo je politika uključena dosta. Borac gura strana Milorad Dodik, Zrinjski guramo mi - hrvatska strana, a na bosanskoj strani imamo Sarajevo, imamo Želju, koji je sada loš. Imamo Široki sa hrvatske strane... Specifična je liga.

Sport i fudbal su ogledalo države. Bio sam blizu dolaska u Sarajevo ovog ljeta, bili smo blizu dogovora. Na kraju se nismo se dogovorili. Zašto? To je za drugi podcast. Znamo svi na kakvom je glasu liga i to je bio jedan od razloga. Osvajao sam sa Sarajevom titulu, ali BiH bi nažalost stavio na zadnje mjesto - kazao je Delač, koji je porijeklom iz Gornjeg Vakufa, objasnivši kasnije da je ljetos bio na pragu povratka na Koševo:

- Najljepša posudba mi je bila u Sarajevo i to mi je drugi dom. Bio sam jako blizu Sarajeva ljetos, karte su bile kupljene da potpišem i nije za javnost da pričam stvari koje su se izdogađale dalje. Znate kako je to u pregovorima. Upetljaju se neki ljudi pa ti ne stave na papir ono što su ranije obećali. Ne bih htio Upravu FK Sarajevo dovoditi u nezgodnu situaciju.