Breivik, krajnje desničarski ekstremista, ubio je 77 ljudi u najgorem mirnodopskom zločinu u Norveškoj u julu 2011. Ubio je osam osoba autobombom u Oslu, a zatim 69, većinom tinejdžera, u omladinskom kampu Laburističke partije.

Breivik, koji sada ima 42 godine, služi maksimalnu kaznu u Norveškoj od 21 godinu, koja se može produžiti na neograničeno vrijeme ako se smatra da je kontinuirana prijetnja društvu.

Sud Telemark u Skienu, jugozapadno od glavnog grada, gdje Breivik služi kaznu, počet će saslušavanje u utorak nakon što je kancelarija državnog tužioca u Oslu prošle godine odbila Breivikov zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, javlja Reuters.

- Naš stav je da je neophodno nastavkom zatvaranja da zaštitimo društvo - rekla je za Reuters odgovorna tužiteljica Hulda Karlsdottir.

Postupci će se održavati tokom perioda od najviše četiri dana u improvizovanoj sudnici u zatvoru Skien, a odluka se očekuje sedmicu dana kasnije, javlja Reuters.

Ako se njegov zahtjev za puštanje na slobodu odbije, Breivik, koji je promijenio svoje službeno ime u Fjotolf Hansen, može podnijeti zahtjev za novo ročište za uvjetnu kaznu za godinu, rekao je Karlsdottir.

Breivik je izgubio slučaj za ljudska prava 2017. godine kada je žalbeni sud poništio odluku nižeg suda da je njegova skoro izolacija u ćeliji s tri sobe bila nehumana.

Evropski sud za ljudska prava odbio je kasniju žalbu.

Neki su izrazili zabrinutost da će on iskoristiti ovosedmično pojavljivanje pred sudom da izrazi antimuslimanski stav.