open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Masovni protesti širom Crne Gore zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti
U Beranama je policija bacila suzavac i primjenjuje silu tokom protestne šetnje, navode mediji
28.12.2019. u 22:14
get url
text

Širom Crne Gore vjernici Srpske pravoslavne crkve večeras se masovno okupljalju mirno protestujući protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je danas svojim potpisom potvrdio predsjednik Milo Đukanović.

U skoro svim crnogorskim gradovima, nakon molebana koji se služi u crkvama, građani spontano kreću u protestne šetnje. Treći dan zaredom oni organizuju proteste kako bi iskazali revolt zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini.

U Nikšiću se okupljaju kod hrama Svetog Vasilija Ostroškog, a na gradskom trgu blokiran je saobraćaj.

U Beranama je policija bacila suzavac i primjenjuje silu tokom protestne šetnje, navode mediji.

Stotine građana Murine okupilo se večeras i zaustavilo saobraćaj na relaciji Plav Andrijevica.

Građani su automobilima blokirali ovaj putni pravac, a na lice mjesta je izašla i policija. Građani se okupljaju i u drugim crnogorskim gradovima: Podgorici, Herceg Novom, Pljevljima, Beranama, Andrijevici…

Kako javlja RTCG, građani Herceg Novog su nakon večerašnjeg molebana u crkvi Svetog Spasa na Toploj učestvovali u protestnoj šetnji do crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti. Skupu su, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti prisustvovali i predstavnici Općine Herceg Novi predvođeni predsjednikom Općine Stevanom Katićem.

- Predstoji borba da se vlast na državnom nivou dozove pameti i poništi ovakav Zakon, koji ne može i neće prihvatiti vjerni narod Herceg Novog, grada nosioca ordena Svetog Save prvog reda - poručio je Katić.

Skupu je, kako je saopćeno, prisustvovao u gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

- Herceg Novi je dio Eparhije zahumsko-hercegovačke, i zato je i ljudima u Republici Srpskoj važno ono što se u ovom gradu dešava - kazao je Ćurić.

FOTO: Općina Herceg Novi

Arhijerejski namjesnik hercegnovski Radomir Nikčević potvrdio je da je Miloje Šćepanović, policajac koji je podnio ostavku zbog usvajanja Zakona, prihvatio ponudu za posao u Herceg Novom, te dodao da će mu crkva obezbijediti smještaj.

Iz Općine Herceg Novi saopćeno je i da će i narednih dana u hercegnovskim crkvama biti održavani molebani, a nakon njih protesne šetnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.