Povrijeđeni policajci

Masovni protesti i neredi u Grčkoj zbog sporazuma s Makedonijom

Objavljeno: 20.01.2019. u 15:38

Na kamenovanje i Molotovljeve koktele policija je odgovorila suzavcem

FOTO: Anadolija

Desetine hiljada demonstranata okupilo se danas u Atini i protestiralo zbog sporazuma koji je vlada Grčke postigla s vlastima Makedonije o višedecenijskom sporu o nazivu Makedonije.

Demonstranti su se okupili ispred grčkog parlamenta, gdje je došlo i do sukoba s policijom.

Na kamenovanje i Molotovljeve koktele policija je odgovorila suzavcem. Iz policije je saopćeno da su najmanje devetorica policajaca povrijeđeni.

Foto: Anadolija

Makedonski parlament Sobranje usvojio je nedavno grčko-makedonski sporazum kojim će ta zemlja dobiti službeni naziv Republika Sjeverna Makedonija.

Sutra se u grčkom parlamentu očekuje početak rasprave, a do kraja sedmice bi i grčki parlament trebao glasati o ratifikaciji sporazuma s Makedonijom.

Premijeri dviju zemalja Zoran Zaev i Alexis Tsipras postigli su prošle godine sporazum kojim se rješava višedecenijski bilateralni spor, ali radikalne desničarske grupe u obje zemlje protive se tome.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije