open-navfaktor-logo
search
Pokret "Ima nas"
Masovni protest građana u Podgorici: Ovo proljeće mora biti crnogorsko, ovo je borba za Crnu Goru
U Podgorici je večeras održan novi protest pokreta "Ima nas" kojem je, prema tvrdnjama organizatora, prisustvovalo oko 20.000 ljudi.
20.12.2022. u 21:25
get url
text
Protest u Podgorici

Okupljeni građani, protestujući protiv aktuelne vlasti u Crnoj Gori, zatražili su povlačenje Zakona o predsjedniku i hitan dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Protest je održan ispred zgrade Skupštine Crne Gore, a kasnije su se okupljeni uputili ka zgradi Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori gdje je pročitan proglas.

Nisu zabilježeni incidenti, a novi protest je najavljen do 28. decembra.

Građani su u centru Podgorice zapalili baklje uoči početka protesta koji je počeo intoniranjem crnogorske himne. Nosili su transparente s porukama "Ima nas", "Ne damo te Crna Goro", "Nema više izbora, idemo na izbore", "Ima nas, Za Crnu Goru, za EU". Pristigli su iz brojnih dijelova Crne Gore.

Protest u Podgorici

Protest u Podgorici (FOTO: RTCG)

Izvršni direktor nevladine organizacije Forum "Luča" Nebojša Mrvaljević rekao je više nema vremena za čekanje.

- Proteklo vrijeme je pokazalo s kim imamo posla i u Vladi i u Skupštini. Svi smo odgovorni pred sobom, svojim precima i potomcima. Pozivam vas da budemo razumni i prisebni - poručio je Mrvaljević, prenosi Pobjeda.me.

Glumac Zoran Vujović kazao je da je sve više onih koji snažno i uzaludno rade na rušenju Crne Gore i njenog nepokolebljivog državnog kataktera.

- Pozivam vas da na svaku vrstu provokacije ne reagujete i ostanete civilizovani. Ako neko nešto pokuša, to je obični mizerni i ništavni provokator - rekao je on i dodao da je njihov cilj oslobođenje cijele Crne Gore.

Protest u Podgorici

(FOTO: AA)

Peticiju za usvajanje zahtjeva za povlačenje pučističkog Zakona o predsjedniku, održavanje vanrednih izbora, formiranje Ustavnog suda potpisalo je, kako je naveo, 60.000 građana, te najavio da će peticiju predati sutra.

Kolona građana se na putu ka Delegaciji EU-a zaustavila kod zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, te su, kako prenose crnogorski mediji, poručili da je dio tužilaca bacio pod noge profesiju i da su postali sluge najgoreg premijera u istoriji Crne Gore.

Protestu su prisustvovali predstavnici DPS-a, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, članovi Liberalne partije, SD-a, SDP-a. Večeras je sa građanima protestovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, piše Anadolija.

Podršku ovom protestu danas je dao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Potpredsjednik i zastupnik u Skupštini Crne Gore Demokratske partije socijalista Jevto Eraković poručio je okupljenima da ne dozvole da "luču naše slobode lud vjetar ugasi".

Protest u Podgorici

Protest u Podgorici (FOTO: AA)

- Ne bojimo se jer branimo san naših majki i očeva. Lažu nas, kradu i ponižavaju više od dvije godine. Ne možemo se takmičiti u nesojluku. Prevarili su sve. Svoje birače, međunarodne partnere. Mali im je onda posao da i nas prevare, a da ne trepnu - naveo je Eraković.

Jedini ispravan način da to prestane su, ističe, izbori na kojima će pobijediti oni koji nikada neće biti izdajnici lažovi i lopovi.

- Na nama je da se izborimo za te izbore. Izdajnici i lažovi boje se tih izbora i sve čine da ih ne bude. Ovo je borba za opstanak Crne Gore i pobijediće najmudrije. Ovo proljeće mora biti crnogorsko i proljeće pametnih odluka, a mi moramo biti njegovi vjesnici - poručio je Eraković.

Skup su osiguravale brojne policijske snage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.