Masovna pojava u Semberiji: Sve više razvoda, najkraći brak trajao 12 dana

objavljeno: 09.02.2018. u 21:07

Nepomirljive razlike među supružnicima, besparica, dijeljenje krova sa njegovim ili njenim roditeljima, najčešći su razlozi zbog kojih je u Bijeljini prošle godine skočio broj razvoda u odnosu na prethodne.

Prema podacima Centra za socijalni rad, kamen razdora među supružnicima sve češće su nasilje, kockanje i alkoholizam.

- U prošloj godini podneseno je 110 zahtjeva za razvod braka, od čega je od deset do 15 posto slučajeva završeno pozitivno, odnosno izmirenjem supružnika - kazala je Cvijanka Rakić, psiholog u Centru za socijalni rad.

U matičnoj službi pamte slučaj i rekordera po trajanju braka u Semberiji. Najkraći brak u Semberiji sklopljen je u februaru 2015. godine i trajao je samo 12 dana.

Pune ruke posla zbog razvoda prošle godine imali su i pravnici Kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći, koja radi pri Gradskoj upravi.

Prema riječima stručnog saradnika za pružanje pravne pomoći Zorana Radića broj zahtjeva za razvod braka u porastu je u odnosu na godinu ranije.

- Sedmično, vjerovali ili ne, imamo od tri do čak pet tužbi za razvod braka. Možemo reći da je riječ o masovnoj pojavi - kaže Radić.

On ističe da građani najviše traže pomoć pri sačinjavanju tužbi.

- Osim za razvod braka, pisali smo tužbe za isplatu duga, za naknadu štete. Ljudi nemaju novca da se konsultuju sa advokatima i onda se obraćaju nama za pomoć - rekao je Radić i dodao da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani registrovani na području Bijeljine.

Zoran Radić ističe da su u Kancelariji za pružanje besplatnih pravnih usluga imali i nesvakidašnji slučaj.

- Prije nekoliko dana imali smo specifičan slučaj, sačinjavanje ugovora o obavljanju poslova direktora bez zasnivanja radnog odnosa. Za ovakav slučaj ne znaju ni pojedini advokati u Bijeljini, jer je to novina u Zakonu kada osnivač predškolske ustanove mora da ima takav ugovor sa fizičkim licem - pojašnjava Radić.