open-navfaktor-logo
search
Brisel
Mašović učestvovao na sastanku Vojnog komiteta EU
Načelnici glavnih štabova oružanih snaga zemalja EU i partner zemalja razmijenili su mišljenja i iskustva koja proizilaze iz dosadašnjeg učešća u različitim EU vođenim operacijama podrške miru
22.05.2019. u 12:02
get url
text

 Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju OSBiH koja je učestvovala na sastanku Vojnog komiteta EU na nivou načelnika štabova u Briselu.

Načelnici glavnih štabova oružanih snaga zemalja EU i partner zemalja razmijenili su mišljenja i iskustva koja proizilaze iz dosadašnjeg učešća u različitim EU vođenim operacijama podrške miru. Tokom sastanka razgovarano je i o temi pod nazivom "Jedinstveno evropsko nebo".

Mašović je u razgovoru s učesnicima skupa istakao da sigurnosnu situaciju današnjice obilježavaju savremene prijetnje više globalnog nego lokalnog karaktera. Te prijetnje, dodao je on, ne biraju vrijeme i mjesto na kojem će se ispoljiti i to u najgorim oblicima koji mogu biti devastirajući po ljudski potencijal i materijalne resurse, djelujući pogubno za ljudski, ekonomski, kulturni i svaki drugi razvoj zemlje koja je pogođena.

General Mašović je također naglasio da je borba protiv tih prijetnji moguća samo uz zajedničko djelovanje i međusobnu podršku zemalja u Evropi, saradnju i podršku svih partnera iz različitih dijelova svijeta, ali i saradnju i uzajamno djelovanje različitih sigurnosnih, ekonomskih i drugih organizacija koje mogu pružiti adekvatnu podršku u borbi protiv rastućih prijetnji sigurnom okruženju.

- Shodno tome, Oružane snage Bosne i Hercegovine će pružiti punu podršku saradnji u cilju kolektivne borbe protiv kompleksnih prijetnji, te ukupnom poboljšanju sigurnosne situacije u svijetu - rekao je Mašović.

Između ostalog, Mašović je prezentovao dosadašnja iskustva Oružanih snaga BiH u misijama i operacijama, kao i mogućnosti za proširenje saradnje na područjima u kojima EU obavlja misije podrške miru.

Bila je ovo i prilika da  učesnike sastanka upozna s najznačajnijim aktivnostima i realizovanim oblicima saradnje Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, izvedenim zajedničkim vježbama, obukom i ostalim vidovima dosadašnje uspješne saradnje.

Na marginama sastanka, general Mašović se susreo s predsjedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Claudiom Grazianom i predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Stuartom Peachom, tokom kojih je razgovarano o iskustvima Oružanih snaga BiH iz misije EUTM u Centralnoafričkoj Republici, kao i mogućnostima za proširenje saradnje s EU na tom polju.

U delegaciji Oružanih snaga BiH su bili i šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Jasmin Čajić, šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, te zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO  brigadir Velibor Purković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.