open-navfaktor-logo
search
Određene marže
Maslo: Trgovci nemaju pravo povećavati cijene kako bi nadoknadili smanjenu prodaju
Federalno ministarstvo trgovine trenutno, prioritetno, radi da povećanje cijena bude u granicama socijalne odgovornosti i fer iznosa za pozitivno poslovanje i poslovnu egzistenciju trgovaca, a nikako za stjecanje ekstra profita i bogaćenje.
22.12.2021. u 10:48
get url
text
Merima Maslo

U tom pravcu, Federalno ministarstvo trgovine naložilo je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da, kao prioritetnu aktivnost i zadaću, izvrši kontrolu poslovanja trgovaca na način da izvrše uvid u njihove kalkulacije veleprodajnih i maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata i iskazane visine marži.

- Prema informacijama Federalne uprave za inspekcijske poslove vezano za primjenu Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, federalni i kantonalni tržišni inspektori su od aprila do oktobra ove godine izvršili 1.180 inspekcijskih nadzora. Prilikom navedenog nadzora utvrđeno je 177 nepravilnosti i izdato je prekršajnih naloga u iznosu 154.100 KM. Fokus inspekcijskog nadzora usmjeren je na kontrolu kalkulacija veleprodajnih i maloprodajnih cijena, odnosno da li se trgovci prilikom formiranja cijena pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena – istakla je u razgovoru za Fenu pomoćnica federalnog ministra trgovine Merima Maslo.

Visina marže

Aktuelni poremećaji u kretanju i odnosima cijena manifestirani su kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, kako u BiH tako i u cijelom svijetu i rezultat su globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19, povećanom potražnjom, slabijom ponudom žitarica, poremećajima u snabdijevanju, itd.

- BiH spada u red zemlja koje dominantno ovise od uvoza repromaterijala, poljoprivredno - prehrambenih proizvoda i naftnih derivata (100%) i kao mala zemlja ovisna o uvozu ne može utjecati na kretanja cijena na svjetskom tržištu – naglasila je Maslo.

Rast cijena berzanskih roba, uljarica, pšenice i drugog uzrokovala je povećana potražnja, ali i nepovoljne vremenske prilike koje su umanjile urod žitarica.

- U pogledu transporta roba došlo je do niza otežavajućih okolnosti, odnosno poskupljenja prekookeanskog kargo transporta koji je poskupio za više od 300 posto, a poskupila je i ambalaža za sve vrste roba. Sve navedeno je imalo za posljedicu realan pad standarda stanovništva na globalnoj razini, a BiH u tome nije izuzetak – kazala je Maslo.

Dakle, svi ovi vanjski faktori imali su za posljedicu rast nabavnih cijena bilo da se radi o repromaterijalu ili finalnim proizvodima.

Kako je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri uzrokovan vanjskim faktorom, Federalno ministarstvo trgovine je isticalo važnost visine marži osnovnih životnih namirnica, kao što su brašno, ulje, mlijeko, šećer, sol, maslac, margarin, pileće meso, odnosno važnost činjenice da marža u trgovini bude na ekonomski opravdanom nivou i da osigura pozitivno poslovanje, ali nikako za sticanje ekstra profita i bogaćenje trgovaca.

U vezi navedenog, Vlada je donijela na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine dvije odluke, i to Odluku o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

- Ovom odlukom je propisano da pravna i fizička lica koja se bave proizvodnjom, trgovinom na veliko i trgovinom na malo su obavezna utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembra 2020. godine – kaže Maslo.

Ističe da navedena odluka obuhvata Listu od 17 proizvoda, i to: pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu uporabu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Spekulativna trgovina

- U većim trgovačkim lancima ova lista obuhvaća nekoliko stotina artikala. Ovakvom mjerom je onemogućeno spekulativno postupanje trgovaca, odnosno da trgovci pad prometa kompenziraju podizanjem procentualnog iznosa visine marži u odnosu na 31. decembra 2020. godine. Također, mjerom se postiže neophodni balans između zaštite životnog standarda građana - kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca – pojasnila je Maslo.

Druga Odluka Vlade Federacije BiH odnosi se na naftne derivate i istom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

- Također i aktuelni rast cijena sirove nafte posljedica je globalne ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19. Nedovoljna ponuda na svjetskom tržištu nafte rezultat je dogovora između članica OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte) i Rusije kao glavnih izvoznika. Istovremeno, oporavkom od pandemijskog šoka na globalnom nivou uvećava se potražnja za ovim energentom – navela je Maslo.

Dinamika kretanja cijena sirove nafte utiče na berzanske kotacije naftnih derivata, a mediteranska kotacija naftnih derivata CIF MED Genova/Lavera koristi se za obračun cijena goriva u južnoj Evropi uključujući i BiH.

- Slijedom navedenog evidentno je da je vanjski faktor utjecao na povećanje rafinerijskih/nabavnih cijena naftnih derivata, a BiH kao 100 posto uvoznik na to ne može utjecati. U skladu sa ovlaštenjima iz Zakona o kontroli cijena, Vlada Federacije BiH je blagovremeno i adekvatno djelovala i u aprilu 2021. godine donijela najprimjereniju mjeru neposredne kontrole cijena, odnosno ograničila visinu marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata. Obje ove odluke su na snazi i kontrolu nad njihovom primjenom u kontinuitetu vrše nadležni federalni i kantonalni inspekcijski organi – poručila je u razgovoru za Fenu pomoćnica federalnog ministra trgovine Merima Maslo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.