Subota, 16.10.2021.
h

Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu provodi EU projekt od milion eura

Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu prva je institucija iz BiH koja je dobila i provodi Erasmus+ CBHE projekt.

Riječ je o projektu „REBUS, REady for BUSiness-Integrating and validating practical entrepreneurship skills in engineering and ICT studies” vrijednosti oko milion eura. Cilj mu je razvoj poduzetničkih kompetencija kod studenata tehničkih fakulteta u zemljama Zapadnog Balkana i Rusije.

Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu okupio je impozantan konzorcij za realizaciju projekta kojeg čine 14 univerzitetskih i korporacijskih timova iz osam zemalja. Projekt će trajati 36 mjeseci, a u cilju realizacije projekta od 8. do 9. juna na Mašinskom fakultetu će se održati i radionica na kojoj će partneri  dogovoriti daljnje korake u provedbi projekta. Ideja za projekt došla je iz nastojanja da se promijeni svijest studenta tehničkih fakulteta i da se razbije otpor prema privatnim inicijativama i poduzetništvu.

-Kroz REBUS ćemo nastojati da razvijemo set inovativnih, poduzetničko orijentiranih, trening modula, te da ih integrišemo u postojeće nastavne planove i programe. Želimo da po završetku projekta imamo sistem za validaciju razvijenih poduzetničkih kompetencija, koji će studentima omogućiti sticanje široko priznatog certifikata o razvijenim poduzetničkim kompetencijama – ističu na Mašinskom fakultetu.

REBUS partneri iz EU zemalja će dati snažnu podršku inkorporiranju poduzetništva u visoko obrazovanje u zemljama Zapadnog Balkana i Rusije. Uspostavljanjem suradnje sa EU partnerima kroz razvoj trening modula, obuku nastavnog osoblja i studenta, razvoj sistema za validaciju razvijenih poduzetničkih kompetencija ostvarit će se ciljevi projekta, što će imati pozitivan utjecaj na tržište rada.

Konzorcijski partneri iz EU su: Univerzitet FH Joanneum iz Austrije, franšizna kompanija za neformalno edukaciju die Berater iz Austrie, Univerzitet Duisburg iz Njemačke, institut za istraživanje i obrazovanje Blinc iz Njemačke, Univerzitet Palermo iz Italije.

Uz spomenute partenre iz EU zemalja u konzorciju su dva univerziteta iz Rusije (Volga State University of Technology i Volga State University of Technology), dva univerziteta iz Albanije (European University of Tirana i University of Elbasan "Aleksander Xhuvani“), dva univerziteta sa Kosova ( Universum College Prishtinë,  “Kadri Zeka” University in Gjilan),  te Mašinski fakultet Univerziteta iz Crne gore. Iz BiH u konzorciju je osim nositelja projekta i Univerzitet Istočno Sarajevo.

Više informacija o REBUS projektu dostupno je na web stranicama projekta www.rebusproject.net.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh