Na današnji dan 1992. godine, granata ispaljena sa položaja vojske Republike Srpske usmrtila je 11 i ranila 53 civila Sarajeva, dok su čekali u redu za hljeb na ovom mjestu.

Ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane osobe.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su položili dopredsjedavajuća Skupštine Smiljana Viteškić i ministar finansija Davor Čičić, u ime Kantona Sarajevo, kao i članovi porodica,  te delegacije Grada i Općine Novi Grad, predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje A-1, Unije civilnih žrtava rata KS-a, Udruženja civilnih žrtava rata Svjetlost i Platforme za progres Novi Grad.

- Uvijek je bolno prisjećati se ovakvih događaja, meni koji sam kao dijete proveo u ratnom Sarajevu  kao i svim mojim sugrađnima. Nadamo se da se ovakvi zločini neće više nikada i nigdje ponoviti. Zbog žrtava, ali i naše budućnosti moramo biti istrajni i  stalno podsjećati na njih. Moramo podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, bili gladni, žedni, promrzli, izloženi stalnim granatiranjima i snajperima. Ne smijemo i nećemo zaboraviti 12.000 naših sugrađana koji su ubijeni, od kojih je 1.601 bilo dijete - istakao je, ovom prilikom, ministar Čičić.

On je kazao i da se budućnost mora graditi, da moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su suživot, međusobno uvažavanje i tolerancija.

- Da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina moraju biti adekvatno kažnjeni - poručio je ministar Čičić.

Masakr na Trgu solidarnosti je bio prvi od tri stravična masakra koje je počinila agresorska vojska na Alipašinom Polju, tokom opsade Sarajeva. Nakon ovog ubijanja nevinih civila, u novembru 1993. ispaljena je granata kojom su ubijeni učiteljica i učenici na Trgu ZAVNOBiH-a, a godinu poslije desio se i treći masakr u kojem je agresorska granata usmrtila djecu na sankanju u Bosanskoj ulici, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.