open-navfaktor-logo
search
26. godišnjica
Masakr na Alipašinom Polju: U Sarajevu odata počast učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima
Na Alipašinom Polju u Sarajevu je danas položeno cvijeće na spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića
09.11.2019. u 13:17
get url
text

Na Alipašinom Polju u Sarajevu je danas položeno cvijeće na spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića.

Cvijeće su položili roditelji ubijenih učenika, delegacije, rodbina, prijatelji i učenici Osnovne škole "Fatima Gunić". Neki učenici su nosi majice s likovima ubijene djece.

Njihovi životi su prekinuti na današnji dan, prije 26 godina, kada je granata ispaljena s položaja Vojske RS-a iz pravca Nedžarića pogodila improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu za svoje učenike. Tada su teže i lakše ranjena još 23 učenika.

{$galerijaFotografija}

Direktor škole Hajrudin Ćuprija je rekao da je danas za školu "Fatima Gunić" jedan od najznačajnijih datuma, kada je u pitanju historija ove obrazovne ustanove.

- Opredjeljenje škole je da nećemo dozvoliti da našu prošlost i sadašnjost drugi pišu našim zaboravom. Nismo dozvolili da se obilježavanje realizuje samo jedan dan i samo polaganjem cvijeća. Iza nas je sedmi memorijalni turnir, koji je završen jučer - pojasnio je Ćuprija.

Ove godine je, kako je kazao, napravljen iskorak, kada je ovaj dan u pitanju, jer je ovaj datum uvršten u kalendar Ministarstva obrazovanja KS-a. Učenici svih osnovnih škola su pisali literalne i crtali likovne radove na temu herojstva s olovkom u ruci.

- Moramo stalno podjećati na ono što se desilo. Moramo govoriti o istini. Čovječanstvo ne može da postoji ako nije građeno na istini. Povjerenje je temelj društva. Gdje nema istine nema ni povjerenja, a gdje nema povjerenja nema ni društva - dodao je Ćuprija.

Među prisutnima je bio i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica.

- Poruka je da ne možemo i ne smijemo zaboraviti, da trebamo njegovati kulturu sjećanja, čuvati istinu od zaborava i prenositi je na ove mlade, ne da bi mrzili ili se svetili nego da to bude motiv da sebi i drugima stvaraju bolju i ljepšu budućnost - rekao je Grabovica.

Smatra da "zlo koje se dogodilo '90-ih godina je bio fašizam za koji se mislilo da je pobijeđen 1945.".

- Ne, on nije nikada pobijeđen, on se samo povuče i pritaji i čeka svoju priliku. Tako se desilo '90-ih godina. Svjedoci smo da fašizam još uvijek živi - pojasnio je Grabovica.

Sarajevo, 26. godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika, 09.11.2019.
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.