Učesnici su krenuli maršutom preko brda Kandiljan, kojom su u noći sa 29. na 30. juni 1993, prošli vojnici Armije RBiH koji su učestvovali u vojnoj operaciji na području Bijelog Polja i Vrapčića.

Učešće u maršu uzelo je oko stotinu ljudi, koji su prethodno pored spomenika u Sjevernom logoru polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast stradalima u akciji deblokade.

 

- Današnjim maršom prisjećamo se boraca koji su odbranili Mostar. Ispunit ćemo danas svoju simboličnu obavezu kao što su je prije 28 godina i oni ispunili. Drago mi je što su učesnici bivši borci Armije RBiH koji slavne dane čuvaju od zaborava, ali i oni najmlađi – učenici osnovnih i srednjih škola koji moraju znati sve o važnosti današnjeg i svih drugih važnih datuma u novijoj historiji. Uspjeli smo sve pripremiti bez obzira na pandemiju COVID-a 19 - rekao je u ime organizatora Pašan Pinjić, uz napomenu da prošle godine upravo zbog pandemije marš nije ni organizovan.

Program će biti nastavljen posjetama spomenicima šehidima u Vrapčićima i Bijelom Polju, a kasnije i prigodnim programom na igralištu kod Osnovne škole Bijelo Polje.

Podsjećamo, na današnji dan prije 28 godina vojnici Armije RBiH uspjeli su probiti bedeme i briljantnom vojnom operacijom deblokirati lijevu obalu Mostara, te je pripojiti ostatku slobodne teritorije.

 

Tokom akcije život je izgubio legendarni komandant Midhad Hujdur – Hujka.