Jedan od organizatora marša Muhamed Papić kazao je za Fenu da će u pohodu koji počinje 3. jula učestvovati samo deset učesnika. Ranijih godina pješačili su osam dana od Sarajeva do Potočara, dok će ove godine u Nezuku samo ispratiti kolonu Marša mira "Nezuk - Potočari".  

- Zbog povećanja broja zaraženih u BiH, donesena je odluka da se ovogodišnji pohod odavanja počasti žrtvama agresije na našu zemlju i obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici održi, ali na drugačiji način. Prinuđeni smo da ovogodišnji pohod obilježimo simbolično kako bi ispoštovali upute i odluke nadležnih službi - istakao je Papić.

Međutim, naglasio je da je najbitnije da se tradicija ne prekida te da i ove godine pošalju poruku da nijednu žrtvu nikada neće i ne smiju zaboraviti.

- Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH - poručio je Papić.

Članovi Udruženja okupit će se 3. jula ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, a tradicionalno, prvu noć će provesti na Ovčijoj ravni na Ozrenu, dok će drugog dana pješačiti do Planinarskog doma Ponijerka Olovo.

Trećeg dana predviđeno je pješačenje do Stupara, a četvrtog do Jelovog Brda, gdje će na privatnom imanju biti organizirano noćenje u improviziranom kampu.

Dolazak u Nezuk planiran je petog dana pohoda, 7. jula, a naredni dan, 8. jula učesnici će ispratiti kolonu preživjelih Marša mira "Nezuk - Potočari'.