open-navfaktor-logo
search
"Štetne odluke"
Marković: Zašto su sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a nastavile da učestuju u odlučivanju?
Članica Predsjedništva SDS-a Ivanka Marković komentarisala je danas učešće u odlučivanju sudija Ustavnog suda BiH iz RS-a.
23.02.2020. u 11:34
get url
text

- Imajući u vidu sadržaj odluka koje su donesene postavlja se pitanje da li su učestovanjem u odlučivanju sudije iz RS-a poslale poruku da ih odluke Narodne skupštine RS-a ne obavezuju ili im je "neko" sugerisao da ipak učestvuju u odlučivanju jer se radi o "višim interesima" - kazala je ona.

-Samo dva dana nakon usvajanja Zaključaka u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini RS-a kojima se, između ostalog, obavezuju predstavnici RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, sudije navedenog suda iz RS-a su učestvovale u odlučivanju i donošenju odluka ovog suda - naglasila je Marković.

Ona je podsjetila javnost da je "Ustavni sud BiH na sjednici 19.02.2020. donio odluku o oduzimanju zemljišta od građana Banje Luke u korist privatnog preduzeća i odlučio i po apelaciji RTRS-a poništavajući sudsku presudu kojom je dokazano da je RTRS objavio, radi diskreditacije, falsifikovani dokument da je Mladen Bosić, tadašnji predsjednik SDS-a, zajedno sa ostalim liderima opozicije iz tog vremena, dobio velike sume novca od Soroševe fondacije Otvoreno društvo".

-Mislim da bi javnost RS trebala da dobije odgovor na pitanje zašto su sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a nastavili da učestuju u odlučivanju uprkos zaključcima Narodne skupštine, a posebno u donošenju odluka štetnim za građane Banja Luke kao što je oduzimanje zemljišta od grada - zaključila je Marković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.