open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Mariupolj se i dalje drži, ako padne, hoće li Putin proglasiti pobjedu i zaustaviti operaciju?
Bjeloruska ambasada je još 19.03. izmjestila svoje sjedište iz Kijeva u Moldovu, što je prvi znak da se i Bjelorusija sprema da uđe u konflikt u Ukrajini. No, iako su iz Kijeva najavljivali da će se Bjelorusija još jučer uključiti u sukob, to se za sada nije desilo, što opet ne isključije mogućnost da se to i desi u narednim danima.
22.03.2022. u 12:02
get url
text

To objašnjava i rezervisan odnos ukrajinskog Generalštaba prema mirovanju ratišta koje posljednja dva dana vlada na frontu.

Ukrajina čuva najveći dio svoje strateške rezerve za prihvat prvog bjeloruskog udara i simultanog udara ruskih okupacionih snaga ukoliko do njega dođe. Pitanje je kako će i NATO reagovati ukoliko se Bjelorusija uključi i da li će ostati samo na proširenju sankcija ili će ulazak Bjelorusije u rat na strani Rusije iskoristiti za uspostavu "No flay" zone.

Možda će to potaknuti korištenje terotirije za logističku i drugu potporu sukoba u Ukrajini iz zemalja koje nisu članice NATO-a, jer se sa ulaskom Bjelorusije sukob proširuje. Kakav će onda odnos NATO-a biti prema Zapadnom Balkanu, da li će ulazak Bjelorusije u sukob otvoriti mogućnost za ubrzani prijem BiH i Kosova u NATO ili za raspređivanja većeg kontigenta američkih trupa i kapaciteta ratne avijacije na Kosovu i u BiH.

Sve su to otvorena pitanja. Isto kao i pitanje šta Bjelorusija može osim u masi ljudstva promjeniti u vezi sa sukobom u Ukrajini, jer logistički i vojni potencijali koje Bjelorusija ima se s obzirom na stanje na ratištu i tempo gubitaka koje Rusi imaju mogu istrošiti za sedam do deset dana. A ukrajinski otpor će biti isti ako ne i čvršći i samo će i dalje rasti. Kolika je kriza sa ljudstvom u dvije nove kvazi republike u Donbasu mobilizacija se proširuje na dobnu razinu od 55 do 65 godina, jer se ne može stići dinamika popune gubitaka. Ukrajinski generalštab je prijavio da je posljednjih dana na frontu primjećeno dovlačenje jedinica iz Sirije i Libije i neodređene jedinice plaćeničkih sastava tipa Wagner. Sankcije već usporavaju popravku oštećene opreme, jer fali deficitarne opreme koja se brzo troši a nema mogućnosti nove nabavke.

Na kijevskom pravcu napada ruskih okupacionih snaga osim manjih taktičkih pomjeranja, vrši se ukopavanje i izviđanje ukrajinskih pozicija. Na istočnom dijelu kijevskog fornta kod mjesta Brovari ukrajinske snage su odbile napade ruskih napadnih kolona i dalje drže ruske snage prikovanim na ovom djelu ratišta.

Na harkovskom pravcu kijevskog fornta kod Černjihova i Sume su se vodile proteklih dana manji žestoki sukobi, a ruske okupacione snage su optužile ukrajinsku stranu da su pustile amonijak iz hemijske fabrike "Sumyhimprom" kod Sumia, što potvrđuje intenciju Rusije da optuži Ukrajinu za korištenje hemijskog i biološkog oružja. Naravno ova informacija nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

Na istočnom djelu fronta u Donbaskoj uvali kod grada Izjuma nastavljene su manje po obimu borbe bez teritorijalnih pomjeranja uz dalje gomilanje ruskih gubitaka. Ostala ratišta na ovom dijelu fronta su bila u relativnom mirovanju.

Mariupolj se i pored ruskog ultimatuma i dalje drži. Rusi se nadaju da će ukrajinske snage istrošiti svoje resurse vrlo brzo kako bi zauzeli grad u čije su pojedine kvartove teškom mukom i uz velike gubitke ušli. Međutim, pitanje je da li će ih zadržati i da li će se uopšte živi izvući iz tih složenih vojnih operacija urbanom okruženju. Vrijeme prolazi, a gubici stalno rastu i dalje se usložnjava strategijsko operativna situacija na južnom sektoru fronta, jer se do daljnjeg odlaže dalje napredovanje prema Mikolajevu, Zaporožju i dalje prema Odesi. Protesti civilnog stanovništva na okupiranim dijelovima na jugu Ukrajine se i dalje održavaju uz masovan odziv.

Ruske snage će nastaviti da i dalje bombarduju civilne ciljeve, da više koriste izviđačke dronove i taktičke borbene dronove i dronove ubice umjesto avijacije koja dnevno trpi velike gubitke od najmanje 2-3 borbene letjelice. Rusi će pokušati da opkole Kijev, no ukoliko Mariupolj padne ne bi bilo čudno da Putin proglasi pobjedu i zaustavi operaciju i povuče snage osim sa juga Ukrajine gdje će uspostaviti treći entitet Hersonsku Narodnu Republiku. No, sve to komplikuje snažan i organizovan otpor ukrajinskih snaga koji skavim danom dokazuje da je dobra obuka i iskusno komandovanje najvažniji vojni resurs, važniji od bilo kojeg velikog broja i tipa oružja i oruđa.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.