Tokom gostovanja na Televiziji Sarajevo govorila je o izboru rukovodstva FBiH i Vlade, a sjednicu na kojoj su izabrani predsjednica i potpredsjednici Federacije BiH ocijenila je uspješnom, saopćeno je iz Naše stranke.

Komentirala je i tvrdnje iz Stranke demokratske akcije (SDA) da su oni najjača i pobjednička stranka te da moraju učestvovati u vlasti.

- Ja ne znam kako oni uopšte koriste taj termin i šta znači najjača stranka. Oni su sebe nazivali i pobjedničkom strankom, a za mene je pobjednička samo ona stranka koja može formirati vlast, što SDA ne može. Također, izlaze u javnost s cifrom o tome kako su osvojili 400.000 glasova, što apsolutno nije tačno, tako da ne vidim na koji način i šta im je argument da kažu da su najjača stranka. SDA je i do sada bila u koalicijama, nikada nije vladala sama, pa evo tako da i sada imamo jednu drugačiju većinu i koaliciju. Osmorka i bez HDZ-a ima više glasova od SDA i DF, a kada se tome doda HDZ, tu je mnogo veći broj glasova. Znamo da se u parlamentima sklapaju većine i znamo da ova većina ima prevlast kada je u pitanju Parlament FBiH - kazala je Marinković Lepić.

Upitana hoće li ta većina uspjeti formirati Vladu i kada, odgovorila je: "Rok za formiranje vlade je mjesec dana. Bez obzira na izjave gospodina Lende, ja ne bih da špekulišem. Sačekajmo da vidimo šta će biti. Najveća opasnost blokade vlasti jeste gospodin Lendo ako se ne pridruži ostatku rukovodstva u formiranju Vlade. Nije predviđeno šta u ovim slučajevima. Nešto će se morati riješiti, da li će to biti intervencija gospodina Schmidta ili nešto drugo".