open-navfaktor-logo
search
Jubilarni, 20. izbor
Marica Gajić i Miralem Pjanić najbolji sportisti BiH
Fudbaler Miralem Pjanić i košarkašica Marica Gajić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, odlučio je ovo jednoglasno žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH.
14.12.2020. u 21:05
get url
text

Ove godine žirijem je predsjedavala proslavljena košarkašica Slađana Golić, a manifestacija je zbog pandemije virusa korona emitovana iz A studija BHRT-a bez prisustva publike na BHT1 i www.nezavisne.com.

Miralem Pjanić, fudbaler Barcelone prvi put u karijeri stigao je do ovog laskavog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu sa Juventusom, te onda ispunio snove potpisavši za Katalonce.

- Hvala vam svima za nagradu sportiste godine, naravno da mi je drago što sam je dobio. Zahvaljujem svima onima koju su birali kao i reprezentaciji i klubu. Bila je vrlo uspješna sezona sa Juventusom, a prelazak u Barcelonu je sigurno kruna moje karijere i nešto fenomenalno.

Nadam se da će u budućnosti biti još puno uspjeha. Ovo će biti još motiv da bolje radim i budem primjer našoj djeci u BiH, da i oni budu jednog dana u reprezentaciji i najvećim klubovima svijeta. Ova nagrada imat će posebno mjesto u mojoj kući - kazao je Pjanić.

{$galerijaFotografija}

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH, Benjamin Burić i reprezentativac BiH u košarci Jusuf Nurkić.

Marica Gajić, u nekoliko posljednjih godina je redovno ulazila u Top 3 najboljih sportistkinja, a ove godine je konačno dočekala da ponese titulu najbolje. Blistala je i ove godine na parketima, posebno u dresu bh. reprezentacije koja se nalazi na pragu Eurobasketa, a kada je klupska karijera u pitanju napravila je veliki transfer potpisavši za najbolju špansku ekipu, Avenidu s kojom igra i Evroligu i osvojila Super kup Španije.

- Prije svega da zahavlim svima onima koji su bili uz nas u ovoj teškoj godini. Također, hvala BHRT-u i Nezavisnim novinama, kao i žiriju koji me izabrao za najbolju sportistkinju BiH. Ova godina je skoro iza nas, nadam se da će naredna biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješna. Nadam se da ćemo pobjedama protiv Švicarske i Estonije potvrditi plasman na EP. Idemo dalje, dat ćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače i one koji nas podržavaju - naglasila je Marica Gajić.

U konkrenciji među tri najbolje sportistkinje bile su još i biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik. Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska košarkaška reprezentacija BiH koja grabi ga plasmanu na Evropsko prvenstvo.

Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Loje, selektora bh. košarkašica koji je na dobrom putu da nakon 22 godine odvede žensku selekciju na smotru najboljih Starog kontinenta.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su mlada plivačka zvijezda Lana Pudar i supertalentovani teniser Marko Maksimović. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu titula pripala je jednoj od najznačajnijih sportskih organizacija u gradu na Neretvi, Sportskom savezu grada Mostara, a nagradu je primio Dženan Šuta.

Žiri je nagradu za fair-play i sportskog uzora dodijelio nekada sjajnoj stonoteniserki Emini Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK Željezničar i KK Bosna, Zdenku Jelić i Bošku Grubniću, te podshumno Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću. Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida Vrbas, dok je priznanje za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je atletičar Omaru Bojčiću.

Srca čitalaca Nezavisnih i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je rođeni borac u vodi i životu, plivač Ismail Zulfić. Tako je 20. jubilarnim izborom spuštena zavjesa na sportsku priču u 2020. definitivno najtežu do sada. U muzičkom dijelu manifestacije nastupio je orkestar Muzičke produkcije BHRT.

20 izbor sportiste godine BiH_0036.JPG
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.