open-navfaktor-logo
search
Upozorava
Marić: Nas 35 zastupnika može zaraziti pola grada, kakvu to poruku šaljemo građanima
U Kantonu Sarajevo vlada anarhija kada je riječ o kontroli nad širenjem koronavirusa, odnosno primjenjivanjem preporuka i mjera koje su izdali stručnjaci, ali i nepoznanice koji sada "štabovi ili stožeri“ funkcioniraju, kaže zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić.
22.06.2020. u 14:13
get url
text

Jutros su, kaže, zastupnici u Skupštini KS od predsjedavajućeg Mirze Čelika dobili obavijest da se testirao i da je pozitivan na koronavirus.

U međuvremenu, niko ih iz "štabova, stožera ili stručnih službi" nije, kaže Marić, uputio kako da se dalje ponašaju. On sam, iako je kantonalni zastupnik, kaže da više ne zna koji "štabovi, stožeri" postoje i ko izdaje upute, preporuke.

- Ako imate simptome, idite se testirati. Šta to meni kao laiku znači? Kakve simptome, koje? Možda sam asimptomatski, a širim zarazu. Odakle ja to znam? Nas 35 zastupnika i nakon sjednice Skupštine koja je održana 16. juna u Domu mladih, dolazilo je u zgradu Vlade Kantona Sarajevo. I Čelik i ja i svi ostali. Tu su i ministri, pa uposleni. Valjda bi bilo logično da smo dobili preporuku struke da sada idemo u samoizolaciju, da će nas sve testirati. Da će cijela zgrada u kojoj smo sjedili kao zastupnici, odnosno zgrada u kojoj su i ministri i silni službenici biti dezinficirana - kaže Marić za Faktor.

Samog sebe pita kakvu to poruku šalju građanima.

- Sada mi treba da hodamo okolo i da zarazimo pola grada. Šta će o nama misliti građani koji su nam dali povjerenje, građani kojima smo stalno slali poruke da se ponašaju odgovorno, ako mi hodamo kao tempirane bombe - pojašnjava Marić.

Ističe da se općenito kao država (institucije, organi, pojedinci na funkcijama) ponašamo krajnje ležerno.

- Oko nas sve države prate šta se kod dešava u BiH, i ako ovako nastavimo, bojim se da ćemo bukvalno biti zatvoreni sa svih strana. Nisam za to da se širi panika i dezinformacije, ali mora se ozbiljnije pristupiti ovoj zaraznoj bolesti. Ponašanje je kao, eto bilo je i sad je prošlo, pa hajde idemo se ponašati kao da nikada nije ništa bilo. Bilo jeste i nije prošlo, već se nažalost samo pogoršava – upozorava Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.