open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Marić: Današnja sjednica je imala čudan tok, neko je uzeo pečate...
Čujem teške riječi, puč, udar... To je besmisleno. Unošenje panike među građane. Hitnost sjednice je i iz razloga što se pojavilo u javnosti da će život stati, rekao je Marić
28.12.2019. u 14:43
get url
text

- Ja neću biti, niti imam ambiciju da budem neko ko će tumačiti poslovnike, međutim, samo ću vas podsjetiti na nekoliko stvari. Ono što je ustavno i preko toga nema, je Skupština Kantona Sarajevo, niti ikakav kolegij, niti bilo šta. Jer ste se i sami uvjerili prilikom glasanja na prošloj sjednici nije izglasan dnevni red koji je predložio Kolegij. Znači, konačnu odluku je dala Skupština Kantona Sarajevo. To su elementarne stvari, kada se čovjek prihvati ovakvog posla, mora da poznaje toliko stvari - rekao je danas nakon sjednice Skupštine KS novinarima zastupnik Zvonko Marić. 

Naglašava da se u demokratskom svijetu ne može desiti da voljom većine upravlja manjina.

- Većina postoji, i kako postupati drugačije nego u skladu sa činjenicom da je na sceni došla neka nova promjena, da se desila nova parlamentarna većina, i da zaista ona je ta koja preuzima odgovornost za sve procese u Kantonu Sarajevo. Ja ne znam kako se drugačije moglo postupati. Tu je suvišno tumačiti bilo kakav poslovnik ili bilo šta. To su jednostavno principi i mislim da su u duhu svih zakona ovog svijeta. Dakle, tu nema ništa sporno. Ali ono što želim istaći je da ova današnja sjednica ima čudan tok iz prostog razloga što smo se suočili sa činjenicom da nemamo uvjeta za rad. Neko je uzeo pečate, neko je onemogućio zaposlenike, zaprijetio da se ne stave iz tehničkih službi na raspolaganje novoj parlamentarnoj većini - rekao je Marić  i dodao:

"Što se tiče pitanja, ko će predložiti budžet. Mi kao zastupnici dobili smo još ranije Prijedlog budžeta za 2020. godinu. I mi te dokumente imamo. Ono na čemu sam ja insistirao u ime SBB-a je da se ništa ne mijenja od onog što je Vlada KS predložila, i pored ostalog zbog činjenice da su naši ministri, iz SBB-a, učestvovali u pravljenju takvog budžeta. I principijelno bi bilo da to podržimo. Ovih dana je očigledno bilo pompe, zastrašivanja. Čujem teške riječi, puč, udar... To je besmisleno. Unošenje panike među građane. Hitnost sjednice je i iz razloga što se pojavilo u javnosti da će život stati. Život nije stao ni u periodu 92' - 95'. Ne znam čemu taj fatalistički pristup. Naš je stav da nema glasanja o povjerenju ili nepovjerenju Vladi KS. To je potpuno bespotrebno - rekao je Marić. 

On je ranije kazao kako je nedopustivo da je TVSA dok je trajala Skupština KS prekinula direktan prijenos, i umjesto da prenosi imenovanje novog predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, pratila press Elmedina Konakovića, odnosno, zastupničke manjine u Skupštini KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.