Darmanin je pozdravio odluku o zatvaranju džamije u gradu Allonnesu na šest mjeseci na osnovu optužbi da brani "radikalni islam".

Francuski ministar je rekao da su zaplijenjeni i bankovni računi upravitelja džamije, dodajući da je u zemlji zatvoreno 13 udruženja otkako je predsjednik Emmanuel Macron preuzeo dužnost.

Napominjući da su 92 od 2.500 džamija u zemlji zatvorene kao rezultat inspekcijskih nadzora, Darmanin je rekao da su od septembra 2020. godine za 36.000 stranaca otkazane boravišne dozvole zbog toga što ti pojedinci ugrožavaju javni red.

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine je odobrilo kontroverzni zakon o "anti-separatizmu" koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana.

Zakon je u julu usvojila Narodna skupština, uprkos snažnom protivljenju desničarskih i ljevičarskih zastupnika.

VEZANI TEKST - Antiislamske poruke na zidovima džamije u Francuskoj

Vlada tvrdi da zakon ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizuje muslimane.

Nacrt je kritikovan zbog marginalizovanja francuske muslimanske zajednice – sa 3,35 miliona pripadnika – i nametanje ograničenja u mnogim aspektima njihovih života.

Zakon dozvoljava zvaničnicima da intervenišu u džamijama i udruženjima odgovornim za njihovu administraciju, kao i da kontrolišu finansije muslimanskih udruženja i nevladinih organizacija.

Prema zakonu, pacijentima je zabranjeno da biraju doktora na osnovu spola iz vjerskih ili drugih razloga, a "sekularno obrazovanje" je postalo obavezno za sve državne službenike.

Francuska je zbog marginalizacije muslimana kritikovana od međunarodnih i nevladinih organizacija, posebno Ujedinjenih nacija.