open-navfaktor-logo
search
Zločin u Prijedoru
Marčetić optužen za ubistva Bošnjaka u selu Zecovi, silovanje žena i progon civila
Jugomir Marčetić se tereti da je lično ubio 20 civila iz prijedorskog sela Zecovi, silovao žene, učestvovao u prisilnom odvajanju žena od muškaraca i progonu civila
31.12.2019. u 13:23
get url
text

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Jugomira Marčetića (1968) iz Resavaca kod Prijedora, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika VRS-a, sudjelovao u napadu i postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

- Navedni optuženi tereti se za ratne zločine počinjene nad stanovništvom sela Zecovi u općini Prijedor, prilikom napada na navedeno selo, kada je tokom i nakon napada ubijeno najmanje 150 osoba, te gotovo cjelokupno stanovništvo protjerano i zatočeno u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Optuženi Marčetić, tereti se da je lično sudjelovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubistvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz navedenog sela.

- Optuženi se tereti i da je sudjelovao u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti na navedenom području. Tereti se za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega će oko trećine svjedoka iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 80 dokaznih materijala, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.