open-navfaktor-logo
search
Oduševio na debiju
Marca o Musi: "Dijete rata", uspoređivali ga s Dončićem, imao problema s Teletovićem
Džanan Musa, 22-godišnji bh. košarkaš debitovao je u španskoj Endesa ligi u dresu Rio Breogana.
19.09.2021. u 18:31
get url
text

On je u svojoj premijeri u španskoj košarci pokazao da nije zaboravio raditi svoj posao. Postigao je 25 poena u pobjedi protiv Tenerifa, sa stoprocentnim šutom za tri poena (4/4), a u učinak je ugradio i sedam skokova.

Rio Breogan za Musu je savršena prilika za novi početak, piše madridski list Marca koji je bh. košarkaša predstavio tamošnjoj javnosti.

VEZANI TEKST - Musa blistao na debiju u španskoj ACB ligi
 

Musa je dijete rata, podsjeća Marca na jednu izjavu 22-godišnjeg košarkaša koji iako  je rođen nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, zna mnogo o tome jer je njegov otac sudjelovao u odbrani domovine.

Džanan Musa zajedno s Lukom Dončićem važio je za jednog od najvećih talenata u svojoj generaciji. Dok je Slovenac već napravio blistavu karijeru, bh. košarkaš se izgubio u žurbi da što prije pokuša doći do samog vrha.

Ovaj Bišćanin kao 18 godišnjak nosio je dres Cedevite i već tada u jednoj utakmici protiv Mornara postigao 35 poena.

Musu je, piše Marca, pratio glas problematičnog i na momente "arogantnog" tipa. Imao je probleme s Mirzom Teletovićem, tada saigračem u reprezentaciji, "ikonom u svojoj zemlji", a sada predsjednikom Košarkaškog saveza BiH.

Podsjetimo da su su se Musa i Teletović pokoškali na parketu u utakmici Zmajeva protiv Rusije u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine. Tada je skoro cjelokupna sportska javnost stala u obranu golobradog mladića koji je prethodno s kadetskom selekcijom BiH postao prvak Evrope.

Musa je kasnije otišao u NBA ligu. Nije slušao savjete da je bolje da se još nekoliko sezona kali u Evropi. Izabran je 2018. godine kao 29. pick Brooklyn Netsa. Spakovao je kofere i otputovao za New York.

U svojoj prvoj sezoni brzo je shvatio šta ga čeka. Odigrao je samo devet utakmica u NBA ligi, većinu premena proveo je kaleći se u Razvojnoj ligi, gdje se prilagođavao američkom stilu košarke.

U svojoj drugoj sezoni skupio je 40 nastupa, sa prosječnim učinkom od 4.8 poena i 2,2 skoka za nešto više od 12 minuta po meču.

Musa je "trejdovan" u novembru 2020. godine u poslu Brooklyna i Detroita, ali Pistonsi su samo mjesec poslije saopćili Musi da ne računaju na njegove usluge. Tako je bh. košarkaš ostao bez tima u najjačoj ligi svijeta.

Morao je ponovo ispočetka. Vratio se u Evropu, potpisao za Anadolu Efes, ali ni tu se nije snašao. Odigrao je samo osam mečeva za turski tim koji mu nije stvarao probleme da se ovog ljeta okuša u Španiji.

Ako je suditi po prvoj utakmici, bh. košarkaš pronašao je dugme za restart. Sjajna predstava koja je podsjetila na sav talenat igrača za kojeg se smatralo da će godinama dominirati Evropom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.