open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Maratonski proces u slučaju "Dragičević": Dvije godine od izjašnjenja o krivnji, krim-tehničare MUP-a RS-a čeka suđenje
Kriminalistički tehničari MUP-a RS-a Zoran Bošnjak (45) i Mikica Marijanac (56) koji su se još početkom 2019. godine izjasnili o krivnji u predmetu "David Dragičević", još se nisu našli na optuženičkoj klupi, odnosno suđenje ovom dvojcu još nije počelo.
08.02.2021. u 15:22
get url
text

Međutim, kako saznaje Faktor, predmet je nedavno ponovo aktiviran, te bi suđenje ubrzo trebalo da počne.

- Prema izvještaju postupajućeg sudije, predmet se nalazi u planu rješavanja starih predmeta za 2021. godine koji je nedavno formiran, te će u skladu sa hronologijom biti rješavan. Postoji objektivna mogućnost za zakazivanje ovog konkretnog predmeta u skorijem roku - kazao je službenik za odnose sa javnošću Osnovnog suda Banja Luka Nikola Gatarić.

Kriminalistički tehničar MUP-a RS-a Zoran Bošnjak se 22. januara prošle godine u Osnovnom sudu Banja Luka izjasnio da nije kriv, a optužen je za uništavanje materijalnih dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića (21), kao i njegov kolega, drugooptuženi Mikica Marijanac, protiv kojeg je postupak razdvojen.

Optužnicu protiv dvojice krim-tehničara podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka. Terete ih da su bacili Dragičevićev donji veš, a koji je nakon obdukcije prebačen u depozit Policijske uprave Banja Luka.

Tužioci su naveli da su Bošnjak i Marijanac optuženi za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, odnosno da su "u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili predmet koji služi kao dokaz".

Tijelo Davida Dragičevića (21) pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću Crkvene u Vrbas kod banjalučke tvrđave "Kastel". Okružno janvo tužilaštvo Banja Luka je ovaj slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, ali do danas nisu identifikovani osumnjičeni niti je podignuta optužnica u ovom slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.