open-navfaktor-logo
search
Presuda u utorak
Maratonski postupak: Završeno suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo RS-a Slavici Injac
Presuda bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo RS-a Slavici Injac, optuženoj za nesavjesno poslovanje, bit će izrečena u utorak, a danas su u Okružnom sudu Banja Luka iznesene završne riječi.
12.01.2023. u 16:20
get url
text

Optužnica Tužilaštva RS-a, koja je izmijenjena prošle godine, tereti je za nesavjesno poslovanje u slučaju "Bobar banka".

U ovom maratonskom postupku do sada su održana 43 sudska ročišta, a neka su više puta odgađana zbog bolesti optužene Injac.

Optužnicu u predmetu "Bobar banka" podiglo je Tužilaštvo BiH u martu 2017. godine i njom je obuhvaćeno 16 osoba, kojima se stavljalo na teret da su djelovali kao organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM i dovela do propasti "Bobar banke".

Vijeće Suda BiH je izdvojilo predmet protiv Slavice Injac u odnosu na ostale optužene i on je 30. oktobra 2018. godine prebačen na Okružni sud Banja Luka, da bi Tužilaštvo RS-a prošle godine izmijenilo optužnicu i na teret joj stavilo blaže krivično djelo - nesavjesno poslovanje.

Tužiteljica Snježana Petković danas je tokom završnih riječi izjavila da je dokazala da je optužena nesavjesno poslovala i propustila nadzor nad spomenutom bankom koja je propala čime je pričinjena šteta do 122 miliona maraka.

Branilac optužene Vlado Adamović zatražio je oslobađajuću presudu, tvrdeći da Injac nije prekršila nijednu odredbu i da je postupala u skladu sa zakonom i propisima.

Tužiteljica je navela da je Agencija za bankarstvo RS-a godinama tolerisala nepravilnosti u "Bobar banci", a mjere koje je donosila su bile neadekvatne i izdate kasno.

Ona je ocijenila da je Agencija imala saznanja o izloženosti kreditnom riziku kao i o nepravilnoj evidenciji povezanih lica, ali da nije blagovremeno reagovala.

Branilac optužene, advokat Adamović tvrdi da je ovaj slučaj započeo zbog politike i da se lovio Milorad Dodik te da je optužnica od početka neodrživa.

Ocijenio je netačnim trdnju tužioca da Agencija nije preduzimala nikakve mjere prema banci i da su bile neblagovremene, navodeći podatak da je u spornom periodu preduzeto 60 mjera.

- Banka je lagala i sebe i druge. Za duplu knjigovodstvenu dokumentaciju koja bila skrivena, saznalo se tek nakon stečaja kada je šteta već nastala - rekao je Adamović.

Optužena Injac istakla je da je saglasna sa završnom riječi advokata te istakla da nisu tačne tvrdnje tužilaštva da se stalno povećavao kreditni rizik banke prema povezanim licima. Istakla je da Agencija sve do kraja 2014. godine nije znala pravo stanje u banci jer je skrivana dokumentacija o transakcijama i kreditima.

Injac se stavlja na teret da je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da "Bobar banka" posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje.

Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a "Bobar banka" je propala te su oštećena brojna pravna lica, među kojima i općine i fondovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.