Organizatori OI, koje će se održati u vanrednom stanju koronavirusa proglašenom za glavni grad Japana, pokušavaju smanjiti broj zvanica koji će prisustvovati ceremoniji na nacionalnom stadionu 23. jula, rekli su neimenovani izvori, prenosi Kyodo.

VEZANI TEKST - Stroge epidemiološke mjere: Bh. sportisti neće zajedno putovati u Japan

Ceremonija otvaranja Olimpijade na stadionu s 68.000 sjedećih mjesta vjerovatno će biti ograničena na goste povezane s igrama, uključujući predstavnike Međunarodnog olimpijskog odbora i strane uglednike, dok će navijače i goste sponzora ostaviti za gledanje na televiziji.

Organizacijski odbor već je odlučio održati Olimpijske igre bez gledatelja na mjestima u glavnom gradu i tri okolne prefekture, dok je Tokio u ponedjeljak ušao u četvrto vanredno stanje, nakon novog rasta broja slučajeva zaraze COVID-19.

Olimpijski događaji održavat će se iza zatvorenih vrata za publiku u Tokiju, Chibi, Kanagawi i Saitami.

Novo vanredno stanje, prema kojem se od restorana i barova traži da se suzdrže od posluživanja alkohola, traje tokom Olimpijskih igara do 22. augusta.

U toku su dogovori da japanski car Naruhito prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara i proglasi Igre otvorenim, dok se očekuje kako će prva dama SAD-a Jill Biden biti među gostima koji dolaze u Tokio na svečanost.