open-navfaktor-logo
search
Programi i van KS
Manifestacija "Odbrana BIH - Igman 2022": Cilj je prenijeti istinu o časnoj odbrani domovine novim naraštajima
U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači održana je press-konferencija povodom otvaranja tradicionalne manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022".
19.07.2022. u 12:18
get url
text

{$galerijaFotografija}

Planirano je da se pojedini programi ovogodišnjeg obilježavanja održe i van Kantona Sarajevo, a budući da je riječ o manifestaciji državnog nivoa, koja se organizira u čast odbrane Bosne i Hercegovine, program obilježavanja uključivat će vojne počasti, kulturno-umjetnički, te vjerski program.

Cilj manifestacije je da se kroz odabrani program i aktivnosti na dostojanstven način oda počast svim braniocima Bosne i Hercegovine, svim šehidima i poginulim borcima, kako bi se na najbolji način prenijela istina o časnoj odbrani domovine novim naraštajima.

- Kada govorimo o memorijalizaciji i razvoju kulture sjećanja i pamćenja u BiH, sa posebnim akcentom na odbrambeno-oslobodilački rat i ono što manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022" predstavlja, osnovni cilj onoga što želimo da prenesemo budućim naraštajima jeste ta časna i ponosna borba i to čudo bosanskog otpora koje se dešavalo u periodu 1992. - 1995. Institucionalizacija kulture sjećanja već se dešava kroz Fond memorijala Kantona Sarajevo i kroz manifestaciju "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2022", te predstavlja zaista jednu okosnicu svega onoga što mi nastojimo da razvijemo kao institucija koja je upravo zadužena za čuvanje tog sjećanja - rekli su na press-konferenciji.

IMG_20220719_111303.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.